Innovation

Een duurzame toekomst voor Europees voetbal: UEFA's Sustainable Infrastructure Guidelines

Een duurzame toekomst voor Europees voetbal: UEFA's Sustainable Infrastructure Guidelines
Op 16 november bracht UEFA de UEFA Duurzame Infrastructuur Richtlijnen (Sustainable Infrastructure Guidelines) uit. Dit document is gecreëerd om de Europese voetbalinfrastructuur duurzamer te maken en ‘best practices’ te delen met nieuwe generaties. De Johan Cruijff ArenA speelde een belangrijke rol in het creëren en realiseren van de publicatie. Samen met de UEFA en andere grote stadions, nam de ArenA deel aan een panel discussie.

Eerder in 2022 creëerde UEFA de Football Sustainability Strategy 2023, waarin Infrastructure Sustainability benoemd werd als een beleid waar ze aan willen werken. De ambitie van dit beleid is “om de lat for de Europese voetbalinfrastructuur hoger te leggen door het stellen van criteria en het delen van best practices voor een nieuwe generatie van duurzame voetballocaties.”

Voor UEFA betekent Infrastructure Sustainability het creëren van richtlijnen voor duurzame voetballocaties, het promoten en toepassen van criteria in het bestuur van de UEFA and het delen van kennis over best practices. Dit kwam allemaal samen in een werkdocument, waar de Johan Cruijff ArenA heeft meegeholpen bij zowel het creëren als de realisatie.

De publicatie werd uitgebracht op 16 november tijdens een speciaal event in Mainz in Duitsland en werd geopend door Michele Uva, de UEFA directeur van Football & Social Responsability. Tijdens het event waren er meerdere panels en discussies over duurzame voetbalstadions en faciliteiten. Een van de panels vond plaats met Johan Ceattie van het Emirates Stadium (Arsenal Stadium), Claire Poole van Sport Positive, Pietro Chiabrera van UEFA en Sander van Stiphout van Johan Cruijff ArenA Innovation. Het event is hier terug te kijken.

Inspirerend

De Duurzame Infrastructuur Richtlijnen zijn er om voetbalstakeholders in Europa te helpen inspireren en steunen. Het werkdocument heeft een database van best practices, referenties naar voorbeelden, toekomstige ontwikkelingsideeën en tools voor specifieke onderwerpen als doelen, locatie, design, en meer. Het zal door UEFA worden gedeeld met het Europese voetbalecosysteem en UEFA zal actief stakeholders steunen en helpen met implementatie.

Het document is gecreëerd met de steun van externe experts als architecten, clubs operators en academici, evenals medewerkers van UEFA in de afdelingen Voetbal en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Voetbal Operaties en EU Kantoor. Het wordt op reguliere basis bijgewerkt om bij te blijven met de laatste trends rondom technologie, wetgeving en verwachtingen.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer