Innovatie in ons DNA

Innovatie is de drijvende kracht achter onze services, publieksbeleving en duurzame stadion. We onderscheiden ons doordat we samen met publieke en private partners innovaties ontwikkelen, testen en implementeren.

Pionieren zit in ons bloed en dankzij die instelling staan we aan de wieg van grensverleggende Smart Stadium- en Smart City-toepassingen: oplossingen voor vraagstukken die leven in het stadion, de wijk en de stad. Als fieldlab voor innovatie richten we ons op de ultieme visitor engagement, mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid, facility management en inclusiviteit met een belangrijke rol voor digitalisering.

Onze aanpak

Samen met ambitieuze partners werken we in en rond het stadion aan slimme innovaties die het verschil maken. Onder de naam Amsterdam Innovation Arena bundelen we de krachten met toonaangevende organisaties als de gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Signify, Ballast Nedam, KNVB, Nissan, Eaton, Honeywell, BAM en ABN Amro. Succesvolle concepten, technologieën en oplossingen vinden hun weg naar stadion, steden en bedrijven over de hele wereld. Zo leveren we als state-of-the-art stadion een impactvolle bijdrage aan de beleving van onze bezoekers en aan de ontwikkeling van de smart city.

Kansen van het 5G-netwerk

De uitrol van een 5G-netwerk biedt prachtige kansen voor een beter eventmanagement, en voor een betere stadionbeleving. Daarom hebben de Johan Cruijff ArenA, gemeente Amsterdam en KPN de handen ineengeslagen in het 5G Fieldlab Amsterdam Zuidoost. Door het testen van 5G-toepassingen kijken zij samen met andere technologiepartners hoe wachttijden teruggedrongen kunnen worden en de veiligheid in en rond het stadion kan worden vergroot. Dankzij de hogere capaciteit van het 5G-netwerk kunnen bijvoorbeeld hoge resolutie camerabeelden real time worden verstuurd. Deze camerabeelden kunnen vervolgens gebruikt worden om bezoekers beter naar hun plek in het stadion, maar bijvoorbeeld ook naar het treinstation te leiden. De technologie garandeert snel, betrouwbaar en stabiel betaalverkeer.

Winnen doe je met z'n allen.

— Johan Cruijff

Mobiliteit & veiligheid

Tijdens een grootschalig evenement is de Johan Cruijff ArenA en directe omgeving een stad in het klein. We leiden in zo’n situatie veel verschillende aspecten in goede banen; van de gastvrije ontvangst en bereikbaarheid tot de veiligheid en hulpverlening. Vanuit het mobiliteits- en veiligheidscentrum zorgen we samen met diverse partners voor efficiënt crowd management, een verhoogde veiligheid, en een leefbaar en toegankelijk Amsterdam Zuidoost. Innovatieve oplossingen spelen daarbij een cruciale rol, evenals een gestroomlijnde samenwerking met bijvoorbeeld wegbeheerders, vervoerders en hulpdiensten. Twee projecten waarmee we het in goede banen leiden van de bezoekersstromen optimaliseren zijn WizzyMaps en de Digitale perimeter.

Visitor Engagement

De Johan Cruijff ArenA is altijd op zoek naar kansen om de bezoekerservaring nog makkelijker, grootser of unieker te maken. Daarom riepen we samen met AFC Ajax, de KNVB en ID&T de Change the Game Challenge in het leven, dat 180 (internationale) inzendingen opleverde. Van de 35 geselecteerde innovaties, worden er nu een aantal verder ontwikkeld en getest. Te denken valt aan aangepaste informatie over een evenement, kaartverkoop, zorgeloos reizen, activiteiten voor en na een wedstrijd. Naast winst voor de bezoeker dragen veel initiatieven bij aan een efficiëntere en rendabele bedrijfsvoering of beter crowd management.

Change the Game is een initiatief van de Johan Cruijff ArenA, AFC Ajax, KNVB, ID&T, Media Perspectives, Hogeschool van Amsterdam en TNO en mede gesubsidieerd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Als innovatiepartner is dit programma powered by KPMG. Twee projecten worden onderstaand verder toegelicht: TIXnGO en VOGO.

Facility management

De Johan Cruijff ArenA wil de beste plek bieden aan wedstrijden, concerten en (zakelijke) evenementen. Daarom investeren we continu in ons stadion en services, waaronder datagedreven gebouwbeheer en een hightech grasmat.