Koploper in duurzame impact

Wij geloven dat duurzaamheid iedereen iets oplevert en hebben al grote stappen gezet in het stadion en daarbuiten. We zijn er trots op een van de duurzaamste stadions ter wereld te zijn en een bijdrage te leveren aan slimme steden als de stad Amsterdam.

Dat doen we natuurlijk niet alleen. We werken samen met partijen die net als wij een positieve impact op de samenleving willen realiseren en innovatie in hun DNA hebben. Door in beweging te blijven en altijd op zoek te gaan naar nieuwe kansen, is duurzaamheid onlosmakelijk verbonden geraakt met de Johan Cruijff ArenA.

Onze duurzame aanpak

Om de voetafdruk van het stadion en de bezoekers zo klein mogelijk te maken, zetten we een mix in van bewezen duurzaamheidsmaatregelen en vernieuwende technologie. Het stadion is de perfecte proeftuin voor het (door)ontwikkelen en testen van innovaties. Groot of klein, als het even kan grijpen we elke duurzame kans aan. En het mooie is: vaak profiteert zowel het stadion zelf als de directe omgeving en de samenleving van deze projecten.

Elektriciteit: groen en slim

Ruim 4.200 zonnepanelen op het dak van het stadion en een windturbine in Oudendijk leveren groene stroom aan de ArenA. Daarnaast ontwikkelen en implementeren we baanbrekende systemen die ons energieverbruik slimmer en duurzamer maken. Ook onze omgeving profiteert hiervan.

Warmte, koeling en waterverbruik

De grasmat houden we in optimale staat en vorstvrij door gebruik te maken van restwarmte afkomstig van het Amsterdamse warmtenet. Via een apart koudenet voorziet het water uit de nabijgelegen Ouderkerkerplas juist in de vraag naar koeling in de kantoren en kleedkamers in het stadion.

Het dak van de Johan Cruijff ArenA biedt plek aan de zonnepanelen en door het slim inregelen van bijvoorbeeld de urinoirs verminderen we het waterverbruik.

Een andere benadering van afval

We benaderen afval zoveel mogelijk vanuit de circulaire gedachte: minimaliseren en hoogwaardig recyclen. Door het gescheiden inzamelen van afval steeds makkelijker te maken, verminderen we stap voor stap de hoeveelheid (rest)afval. Ook in onze horeca is het terugdringen van afval een speerpunt.

Tegelijkertijd benutten we kansen om afvalstromen creatief in te zetten. Zo vinden de tonnen gemaaid gras van het veld hun weg naar de Amsterdamse boerderij De Dikhoeve. Hier produceren de schapen melk voor de enige echte ArenA-kaas, die niet alleen op het kaasplankje in onze skyboxen te vinden is, maar ook bij een geselecteerd aantal winkels en restaurants.