Net Positive

Mega batterij

Mega batterij
De Johan Cruijff ArenA is trotse eigenaar van het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands batterijen en batterijen van elektrische voertuigen gebruikt in een commercieel gebouw.

Het opslagsysteem van drie megawatt in het grootste multifunctionele stadion van Nederland zorgt voor een betrouwbaardere en efficiëntere energievoorziening en energiegebruik voor het stadion, bezoekers, buren en het Nederlandse energienet. Door de combinatie van het energiedistributie systeem van Eaton en de 148 Nissan LEAF-batterijen, zorgt het energieopslagsysteem niet alleen voor een duurzamer energiesysteem, het creëert ook een circulaire economie voor elektrische voertuigbatterijen.

Bekroond project

Het bekroonde project is het resultaat van de samenwerking tussen Eaton, Nissan, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA, ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energie Fonds (AKEF) en Interreg.

Energieopslagsysteem

Het energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol bij het balanceren van vraag en aanbod van energie in de Johan Cruijff ArenA. Het opslagsysteem heeft voldoende capaciteit om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. Deze capaciteit betekent dat de energie die wordt geproduceerd door de meer dan 4.200 zonnepanelen op het dak van de ArenA ook optimaal kan worden opgeslagen en gebruikt.

Het energieopslagsysteem biedt back-upstroom, vermindert het gebruik van dieselgeneratoren en biedt verlichting aan het energienet door de pieken die optreden tijdens onder andere concerten af te vlakken.

Duurzaam stadion

Duurzaamheid vormt de kern van onze strategie. De Johan Cruijff ArenA is een van de meest duurzame stadions ter wereld en loopt voorop bij het introduceren van slimme innovaties zoals dit unieke energieopslagsysteem.

JCA infographic Updates batterij
De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer