Johan Cruijff ArenA

De ArenA door de ogen van onze catering manager: Josine Rienks

De ArenA door de ogen van onze catering manager: Josine Rienks
Bij de Johan Cruijff ArenA werken genoeg mensen met bijzondere verhalen. Er zijn mensen al sinds de bouw betrokken bij het bedrijf en mensen die slechts een paar jaar geleden aan de slag gingen, en allemaal komen ze naar het stadion om hun steentje bij te dragen. In deze reeks blogposts geven verschillende medewerkers een kijkje achter de schermen bij ons Amsterdamse stadion.

Van steward naar Catering Manager bij de Johan Cruijff ArenA. Het is het carrière pad van Josine Rienks. Als studente bedrijfskundige economie werkte ze vanaf augustus 1998 bij de ArenA als steward en mocht ze te werk gaan bij uit- en thuiswedstrijden, business events en trainingen van het Nederlands Elftal en Europese clubs. “Tijdens die periode ben ik in contact gekomen met de commerciële afdeling.” En zo is ze in juni 2003, tijdens haar tweede studie, Management Assistent Commerciële Zaken geworden. Inmiddels is het 2022, heeft ze meerdere functies gehad in het stadion en is ze niet weg te denken uit het team.

Samenwerken

Als Catering Manager houdt Rienks zich met verschillende vragen en onderwerpen bezig. Zo is ze samen met haar team verantwoordelijk voor de samenwerking met cateraars, waaronder de Catering Club en Hutten Catering en cateringpartners Heineken en Coca Cola. Rienks regelt met de directie onderhandelingen en de contractering met deze partijen en zorgt er samen met haar team voor dat alle gemaakte afspraken goed worden uitgevoerd. “Wat wordt er geserveerd of verkocht in het stadion, hoe wordt dat gedaan en tegen welke prijs wordt het verkocht en alle randvoorwaardelijke zaken die daarbij komen kijken.” Ze houdt zich ook bezig met ‘kleinere’ vragen, zoals hoe een biertray er uit gaat zien tijdens een specifiek event en welke logo's er wel en niet op mogen. Van contractering tot look & feel, al deze taken zijn even belangrijk om de ArenA en haar partners goed te laten samenwerken.

Er komt veel kijken bij het verzorgen van de catering voor tot wel 72.000 bezoekers!

— Josine Rienks

Beleving

Naast de samenwerkingen met partners, houden Rienks en haar team zich ook bezig met de ervaringen van de bezoekers van het stadion. Bijna elke bezoeker haalt wel eens een biertje van Heineken bij een concert of een hapje eten dat wordt verzorgd door de cateraars tijdens een wedstrijd van Ajax. Het bijdragen aan de fanbeleving maakt het werk voor Rienks bijzonder. “Geen dag hetzelfde in de ArenA en de catering vormt een belangrijk onderdeel van de fanbeleving in het stadion. Het is mooi daar een bijdrage aan te kunnen leveren voor zowel de bezoekers als de partners.”

Trots

Rienks heeft daarbij een project waar ze samen met haar collega's erg trots op is. Het feit dat de bezoekers van de ArenA namelijk al een aantal jaar een Heineken-biertje kunnen drinken, hebben ze te danken aan Rienks en haar team. “Hoewel de samenwerking met Grolsch enorm werd gewaardeerd, was ik trots op de overstap waar door supporters en de media uitgebreid bij stil werd gestaan. De merkvoorkeur van de Amsterdamse bezoeker ligt duidelijk bij Heineken.” Deze overstap werd in 2017 door haar geleid in de tijd dat ze de functie Manager Business Partnerships had bij de ArenA. De overstap werd ontvangen met lovende reacties.

Innovatie en catering komen eigenlijk altijd mooi samen.

— Josine Rienks

Verbeteren

Rienks is daarbij altijd bezig om de belevingen van de bezoekers te verbeteren. “Niet alleen de bezoekers in het hoofdgebouw moeten een VIP-beleving ervaren. Ook de bezoekers op de tribune. Iedere bezoeker op z’n eigen manier.” Samen met alle betrokken partners hoopt ze dit te mogen doen in haar aankomende jaren bij de Johan Cruijff ArenA. Tegelijkertijd komen onderwerpen als innovatie en duurzaamheid naar voren wanneer het gaat over de toekomst. “Hoe kunnen we het foodaanbod in het stadion verduurzamen richting een gezonder aanbod zonder de bezoeker zijn favoriete snack te ontnemen? Met dat soort vraagstukken ben ik druk bezig.”

Liefde

Rienks is inmiddels bijna twintig jaar werkzaam bij de ArenA. Een afsluitend leuk feitje: ondanks dat ze meerdere verschillende functies heeft gehad bij het stadion, vond ze de liefde tijdens het werk waar haar verhaal begon.

Meer weten?

Werken bij de Johan Cruijff ArenA is voor Josine Rienks al jaren een mooie ervaring. Benieuwd hoe andere functies te werk gaan of wil je solliciteren? Klik hier om naar al onze blog- en nieuwsitems te gaan en hier om onze vacatures te bekijken.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer