Johan Cruijff ArenA

De ArenA door de ogen van een tourgids: Arshad

Bij de Johan Cruijff ArenA werken genoeg mensen met bijzondere verhalen. Er zijn mensen al sinds de bouw betrokken bij het bedrijf en mensen die slechts een paar jaar geleden aan de slag gingen, en allemaal komen ze naar het stadion om hun steentje bij te dragen. In deze reeks blogposts geven verschillende medewerkers een kijkje achter de schermen bij de Johan Cruijff ArenA.

Op de dagen dat er geen wedstrijden en events in de Johan Cruijff ArenA zijn, kunnen bezoekers nog steeds het stadion bewonderen. Onze stadiontours brengen mensen op bijzondere plekken en de meest authentieke feiten worden verteld door onze tourgidsen. Arshad is zo een tourgids en houdt ervan om mensen een mooie ervaring in het stadion te geven. Sinds eind 2022 staat hij vol energie als tourgids in de Johan Cruijff ArenA. Het werk is voor hem iets extra’s naast zijn zzp-werk. “Het is een bijbaan waar ik energie van krijg. Het is iets waar ik veel over te vertellen heb.”

Connecties vinden

Tijdens het werk als tourgids draagt Arshad bij aan de ervaring die de bezoekers hebben in het stadion. “Als tourgids geef je minimaal één keer per dag een guided tour. Je loopt echt met mensen door het stadion heen. Je ontvangst ze in de welkomsthal, je vertelt wat over Cruijff bij zijn beeldje en de openingen van het stadion. Hier pols ik ook welke kennis mijn groep heeft.” Door er bijvoorbeeld achter te komen waar bezoekers vandaan komen, weet Arshad feiten te vertellen aan de bezoekers die voor hen relevant zijn om te horen. Zo is geen enkele tour precies hetzelfde. “Als een gezin uit Duitsland komt en die fan zijn van een Duitse club, noem je Klaassen die bij Werden Bremer heeft gespeeld en nu bij Ajax. Dat vinden ze heel leuk om terug te horen.”

Ik probeer echt iets te vinden waar we verder op kunnen gaan.

— Arshad

Zelfs wanneer er bezoekers zijn die iets minder met voetbal hebben, weet Arshad er een leuk gesprek van te maken en te zorgen dat mensen met mooie herinneringen terugkijken op de tour. “Ik had ook een keer een clubje meiden van een school, maar die wisten niks van voetbal. Dan probeer ik echt te zoeken naar raakvlakken. Dus ik vroeg of ze Ronaldo nog knap vinden. En toen hebben we lang gepraat over welke voetballer er het meest knap was.”

Verhalen over Cruijff

De kennis van Arshad houdt uiteraard niet op bij welke Ajax spelers bij andere clubs hebben gespeeld en wie het knapst is. Over Johan Cruijff zelf vertelt hij de meest leuke verhalen om bezoekers de geschiedenis van het stadion mee te geven. “Voor veel mensen is Cruijff de grootste voetballer. Dus als ze hem als speler hebben gezien vraag ik ze naar een leuk moment van hoe ze hem hebben meegemaakt. Over zijn trainingschap vertel ik ook leuke dingen. Ik refereer naar voordat die trainer was. Daarvan zijn leuke verhalen en mooie foto’s door de ArenA.” Zeker bij de VIP Tours zijn er voor Arshad mooie aanknooppunten. “Je gaat ook naar meerdere verdiepingen, zoals de perstribune, de Koninklijke Loge, Café Johan. En dan krijg je leuke vragen en daar kan je leuke verhalen over vertellen. Zoals oude foto’s van Johan tijdens het voetballen.”

Altijd klaarstaan

Ook wanneer Arshad geen guided tour geeft, staat hij klaar voor de bezoekers in het stadion en draagt hij met zijn medewerkers bij aan mensen hun ervaring in het stadion. “Overal staat iemand van ons team. We zijn er voornamelijk voor vragen wanneer mensen een non-guided tour doen. Vaak probeer ik aan te voelen of mensen iets willen weten. Soms zijn ze okay, en andere keren heb je lekkere diepgaande gesprekken.”

Leren

Het polsen van wat mensen nodig hebben tijdens een tour is iets wat niet van de één op de andere dag geleerd wordt. “Ik heb het ook geleerd van collega’s op de werkvloer. Er is ook een oudere collega en die weet heel goed hoe hij met mensen om moet gaan. Het werkt heel aanstekelijk. Ik leer daar alleen maar van.” Door zijn collega’s weet Arshad om bezoekers een nog bijzondere ervaring te geven.

Het leuke van dit werk is om mensen te enthousiasmeren.

— Arshad

Starstruck

Naast het helpen creëren van bijzondere herinneringen voor de bezoekers, heeft Arshad zelf ook een aantal mooie dagen meegemaakt bij de Johan Cruijff ArenA. “Ik vind het sowieso heel bijzonder om hier elke dag te werken. Je komt op plekken waarvan je nooit hebt gedacht dat je zou staan. Je staat op plekken waar normaal camera’s staan en waar spelers lopen. Ik ben 42 maar ik ben nog steeds starstruck. Edwin van de Sar komt soms voorbij en voor mij is dat nog steeds een jeugdheld. Het blijft bijzonder om te zien. Ik heb ook een keer met de Johan Cruyff Foundation meegelopen en dan kom je allemaal bekende Ajax-gezichten tegen. Dat zijn jeugdherinneringen. Ik heb echt zoiets van ‘wow’.”

Een ander moment waar Arshad én de bezoekers elke dag nog van onder de indruk zijn, is het doorlopen van de spelerstunnel. “Bij de spelerstunnel kan je iedereen lekker ophypen. Muziekje aan en dan met trost het veld op. Het klinkt heel goedkoop en makkelijk, maar toen ik hier kwam op mijn introductiedag, toen ook de eerste keer dacht ik van, ‘wow, dit is best wel indrukwekkend’.”

Ideaal

Het feit dat elke dag speciaal blijft en er elke dag nieuwe interacties zijn met bezoekers maakt voor Arshad het werk het waard. “Je komt elke dag bij zulke speciale plekken. Heb je een liefde voor Ajax, de ArenA, en wil je die liefde uitdragen en meegeven aan anderen, dan is dit de ideale werkplek daarvoor. Ik weet niet hoe ik dat met mooiere woorden kan zeggen.”

Sluit aan bij het team

Werken bij de Johan Cruijff ArenA is voor Arshad al maanden een mooie ervaring. Ben je enthousiast geworden en wil je deel uitmaken van dit team? Klik hier om al onze vacature te bekijken.

The Johan Cruijff ArenA is always on the move

Also going on