Smart Stadium

Lokale groene energie uit biovergister in Amsterdam-Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost wordt vanaf eind 2021 organisch afval van bedrijven, waaronder de Johan Cruijff ArenA en de wekelijkse markten in Zuidoost, opgehaald en omgezet in lokale groene energie en organische meststoffen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een ‘biovergister’ van The Waste Transformers, die gekoppeld wordt aan de ArenA. Om dit project mogelijk te maken, hebben de gemeente Amsterdam, Royal Haskoning DHV, The Waste Transformers en de Johan Cruijff ArenA hierover afspraken gemaakt. Met de Waste Transformer wordt de ArenA het eerste voetbalstadion ter wereld dat draait op zelf opgewekte energie uit voedselafval uit de buurt en waar de grasmat bemest wordt met meststoffen die uit het afval zijn gewonnen.

Op dit moment worden grote hoeveelheden voedselafval bij organisaties in Amsterdam-Zuidoost door verschillende afvaldiensten ingezameld en vervoerd naar plekken ver buiten Amsterdam, soms tot wel 260 kilometer buiten de stad. Dit afval van bedrijfskantines, het stadion, de markten en andere horecabedrijven bevat veel voedingsstoffen, die momenteel beperkt worden hergebruikt. Wanneer voedselafval niet optimaal verwerkt wordt, produceert dit rottende afval methaan, een gas dat 23 keer sterker is dan CO2.

Van voedselafval naar energie

In de ‘waste transformer’ wordt het voedselafval vergist. Het biomethaan dat ontstaat wordt opgevangen en omgezet in energie voor de Johan Cruijff ArenA. Het voedselafval uit de omgeving wordt opgehaald en verwerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Donuteconomie

Amsterdam heeft in 2020 de ‘donuteconomie’ van de Britse econoom Kate Raworth omarmd. Uitgangspunt van de donuteconomie is dat de economische ontwikkeling binnen de grenzen van de planeet en de samenleving blijft en bijdraagt aan een duurzame en sociale stad. De biovergister is een project dat binnen die ambitie past: het zorgt voor sociale banen en draagt bij aan de verduurzaming van Zuidoost. Uiteindelijk moet deze innovatie ook in andere stadsdelen en buiten Amsterdam navolging krijgen.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer