Smart Stadium

Digitale corona controlekamer voor sportlocaties getest in ArenA

Digitale corona controlekamer voor sportlocaties getest in ArenA
Een digitale controlekamer vol data uit sensoren waarmee sportlocaties de gezondheid binnen hun gebouw in de gaten kunnen houden. Dit slimme monitoringssysteem van Calculus wordt voor het eerst getest in de Johan Cruijff ArenA. Het dashboard maakte afgelopen zaterdag tijdens Nederland-Letland deel uit van het onderzoek van Fieldlab Evenementen. Calculus onderzoekt in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hoe het systeem binnensportlocaties kan helpen en kan bijdragen aan een veilige heropening en een gezond bezoek.

De ArenA is zeer ervaren in het ontvangen van grote groepen bezoekers, de komst van corona vraagt echter om extra inzichten en aanvullende maatregelen. Onderzocht wordt hoe deze digitale controlekamer hieraan kan bijdragen. Het systeem gaat onder andere mensenstromen nog gedetailleerder monitoren, een waarschuwing geven als er teveel bezoekers in één ruimte zijn, de luchtkwaliteit bij diverse horecapunten in beeld brengen en speciale desinfecterende lampen aansturen om toiletruimtes in het stadion te reinigen.

Het testen met de digitale controlekamer gaat van start zodra de ArenA weer bezoekers mag ontvangen. De ArenA gaat het dashboard ook gebruiken om andere processen in het stadion te monitoren zoals energieverbruik en de status van de grasmat.

Het beheerplatform van Calculus bestaat uit verschillende dashboards en haalt informatie uit sensoren en technische systemen waar de ArenA over beschikt. Te denken valt aan toegangscontrolesystemen, temperatuurmetingen en het klimaat in het stadion. Voordeel van dit systeem is dat data bovendien kan worden gecombineerd. Te denken valt aan het op basis van de gemeten luchtkwaliteit in horecaruimtes aangegeven van het aantal toegestane bezoekers, in overeenstemming met COVID-19 regelgeving. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Sportinnovator.

De ArenA is al een aantal jaren een Living Lab voor innovaties op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, veiligheid en fan experience. De ArenA heeft zich het afgelopen jaar actief ingezet als testlocatie voor innovatieve, corona gerelateerde oplossingen waaronder het grootschalige aerosolen onderzoek van TU Eindhoven en als proeftuin voor evenementen in coronatijd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer