25 jaar ArenA

Delfts Blauwe ArenA: the making off

Delfts Blauwe ArenA: the making off
Speciaal ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum heeft Royal Delft in opdracht van de Johan Cruijff ArenA het stadion in Delfts Blauwe uitvoering ontwikkeld. Door toepassing van 3D technieken konden de ontwerpers en de mallenmaker van Royal Delft een uniek ontwerp ontwikkelen met alle mogelijk herkenbare elementen van het stadion, maar met de nodige abstractie om het uit een mal te halen als een echt ‘Delfts blauw huisje’. De oorsprong van de Delfts blauwe huisjes gaat terug tot in de zeventiende eeuw.

Het proces

  • Delfts blauw aardewerk bestaat uit klei die is samengesteld uit tien grondstoffen, waaronder porseleinaarde.
  • De stadionminiatuur is ontworpen met een 3D-softwareprogramma en daarna ge-3D-print.
  • Van de print wordt een gipsen mal gemaakt, waarin de kleipap wordt gegoten.
  • Als de klei is gedroogd, wordt de miniatuur uit de mal gehaald, worden de gietnaden bijgewerkt, en wordt het 24 uur gebakken in een oven op een temperatuur van 1160 graden. Het komt daarna uit de oven als ‘biscuit’, zoals dat heet.
  • Vervolgens decoreren plateelschilders het biscuit met een zwarte verf op basis van kobaltoxide en wordt het bespoten met een wit glazuur.
  • Het beschilderde biscuit gaat voor 24 uur in de oven op een temperatuur van 1200 graden. De zwarte verf verandert in Delfts blauw en het witte glazuur wordt transparant.
  • Na een laatste kwaliteitscontrole krijgt het stadion het Premium-keurmerk en het speciale jubileumlogo van de ArenA.

Verkoop

De Delfts Blauwe ArenA is uitverkocht.

Royal Delft

Al sinds 1653 maken de schilders, mallenmakers en pottenbakkers van Royal Delft het iconische Delfts blauw. Door steeds weer nieuwe technieken en ontwerpen te ontwikkelen, geniet Royal Delft (voorheen de Porceleyne Fles) wereldfaam. Van generatie op generatie wordt het ambacht doorgegeven. Jaarlijks ontvangt de aardewerkfabriek in Delft 140 duizend bezoekers.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer