25 jaar ArenA

Zilveren Amsterdammertje voor 25-jarige ArenA

Zilveren Amsterdammertje voor 25-jarige ArenA
Het 25 jarig bestaan van de ArenA is gevierd met de onthulling van een Zilveren Amsterdammertje door burgemeester Femke Halsema. Het iconische stadion werd vandaag exact 25 jaar geleden officieel geopend door koningin Beatrix in een volle ArenA.

In aanwezigheid van onder anderen René Froger, Trijntje Oosterhuis, Sjaak Swart, Edwin van der Sar en Johan Cruijff ArenA-directeur Henk Markerink werd stilgestaan bij het jubileum. Bij de bouw van het stadion ruim 25 jaar geleden werd een Amsterdammertje ter hoogte van de middenstip ingegraven. Het Zilveren Amsterdammertje staat symbool voor het zilveren jubileum van de ArenA.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam: “De Johan Cruijff ArenA, een icoon voor de stad Amsterdam waar we ongelofelijk trots op zijn. Ons prachtige stadion, al vanaf het begin een voorbeeld voor velen, nationaal en internationaal. Waar miljoenen bezoekers jaarlijks genieten van het mooiste voetbal, grootse concerten en andere prachtige events. Innovatief, onderscheidend, ondernemend en buitengewoon betrokken. Al 25 jaar werken de ArenA en de stad met succes samen aan de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Amsterdam en Zuidoost in het bijzonder. En dat blijven we doen, ArenA van harte gefeliciteerd!”

ArenA 25 jaar

Op 14 augustus bestaat de ArenA 25 jaar. Het huis van AFC Ajax en het Nederlands elftal, het podium voor de grootste artiesten en dance events verwelkomde ruim 40 miljoen bezoekers in 25 jaar tijd. Sinds 2018 draagt het stadion trots de naam Johan Cruijff ArenA.

Naast de vele eredivisiewedstrijden van Ajax vonden in de ArenA gedenkwaardige Champions League duels, ontelbare wedstrijden van Oranje en tot twee keer toe een EK plaats, in 2000 en 2021. Nationale en internationale artiesten zoals Madonna, Robbie Williams, André Rieu, Beyoncé, Michael Jackson, U2, The Rolling Stones, Coldplay en André Hazes hebben er gestaan. Het is de plek waar zeer succesvolle evenementen, zoals de Toppers en Sensation, werden geboren.

Uitzonderlijke evenementen die in de ArenA plaatsvonden, zijn deel geworden van de Nederlandse geschiedenis. De uitvaartceremonie van André Hazes, het feest voorafgaand aan het koninklijk huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima alsook de derde ster voor Ajax na de zinderende wedstrijd Ajax-FC Twente in 2011. Vanaf dat moment werd de ArenA voor Ajax-supporters echt hun stadion.

Meteen vanaf het begin in 1996 was de ArenA een iconische locatie, één van de eerste multifunctionele stadions ter wereld en het eerste stadion in Europa met een uitschuifbaar dak. Een stadion met kinderziektes zoals de problemen met de grasmat en de akoestiek. De ArenA heeft van haar uitdagingen echter haar kracht gemaakt: met een ondernemende geest, lef en innovatieve oplossingen is de ArenA een voorbeeld geworden voor stadions wereldwijd. Daarnaast heeft de ArenA een grote bijdrage geleverd aan de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Amsterdam en stadsdeel Zuidoost.

De ArenA is tevens de multifunctionele accommodatie voor bijeenkomsten in (vooral) het zakelijke segment. Deze activiteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met diverse partners. Hoogwaardige dienstverlening, state-of-the-art faciliteiten, veiligheid en optimale publieksbeleving vormen de belangrijkste strategische pijlers.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer