Over ons

De Johan Cruijff ArenA is al meer dan 25 jaar hét voetbalstadion van Nederland, thuishaven van AFC Ajax en het Nederlands elftal. Als multifunctionele accommodatie huisvest de Johan Cruijff ArenA daarnaast grootschalige, nationale en internationale muziek- en dance-events en biedt het ArenA congrescentrum ruimte aan een grote diversiteit van zakelijke evenementen.

De Johan Cruijff ArenA is een van de meest duurzame stadions ter wereld. Met ruim 4.200 zonnepanelen, groene stroom en een superbatterij die zorgt voor opslag van groene stroom en ontlasting van het energienet, draagt zij bij aan een slimme en duurzame toekomst.

Een inclusieve en wendbare organisatie, veiligheid, een stateof-the-art gebouw, maatschappelijk en financieel rendement, operational excellence en een optimale publieksbeleving vormen de belangrijkste strategische pijlers. De Johan Cruijff ArenA wordt internationaal beschouwd als rolmodel voor duurzame en innovatieve exploitatie.

Met haar digitale oplossingen voor mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid is de Johan Cruijff ArenA aanjager van gebiedsontwikkeling van Amsterdam Zuidoost. Het Innovation Center van het stadion fungeert als ‘living lab’ en showroom voor innovatieve concepten voor stadionmanagement en ‘event experience’ maar bijvoorbeeld ook voor de gemeente Amsterdam. De Johan Cruijff ArenA bundelt krachten met publieke en private organisaties en speelt een centrale rol in Amsterdam Zuidoost. Er vindt samenwerking plaats met organisaties en bewoners.

Johan Cruijff ArenA-medewerkers staan voor gastvrijheid, veiligheid, kwaliteit, betrokkenheid, ondernemerschap en innovatie. Het is het ArenA-DNA dat ons onderling verbindt, de basis vormt voor samenwerking met onze partners en wat ons richting geeft voor de toekomst.

Vennootschappelijke structuur

Stadion Amsterdam NV is eigenaar van de Johan Cruijff ArenA. Er is één aandeelhouder: Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam. Stadion Amsterdam NV houdt 100% van de aandelen van Stadion Amsterdam Exploitatie BV, Amsterdam ArenA Advisory BV, Amsterdam ArenA Outdoor BV, AVON ArenA BV, ArenA do Brasil LTDA en 25% van de aandelen van Amsterdam Energy Arena BV. Van Stadion Amsterdam CV, waarin de exploitatie van de Johan Cruijff ArenA plaatsvindt, is Stadion Amsterdam Exploitatie BV de beherend vennoot en zijn de negen founders de commanditaire vennoten. Stadion Amsterdam CV is enig aandeelhouder in Grace BV. De negen founders zijn RAI Amsterdam, Coca-Cola Nederland, KPN, Grolsche Bierbrouwerij Nederland BV, Philips Nederland BV, Signify Netherlands BV, ABN AMRO, Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) en Bouwcombinatie Stadion Amsterdam (bestaande uit Koninklijke BAM Groep BV en Ballast Nedam Bouw BV).

Organisatie Johan Cruijff ArenA:

Onze organisatie kent onder meer de volgende bedrijfsonderdelen:

  • Evenementenbedrijf ArenA: integrale realisatie van sport-, muziek- en dance-events in samenwerking met organisatoren. Het gaat om de totale customer journey, van ticketaankoop tot tevreden thuiskomen.
  • Stadiontours: unieke rondleidingen door de Johan Cruijff ArenA, thuisbasis van AFC Ajax. Tijdens een stadiontour zien bezoekers de meest exclusieve ruimtes en horen zij de beste verhalen.
  • Hospitality: food & beverage faciliteiten voor de bezoekers van het stadion. Een unieke hospitality ervaring samen met onze catering- en hospitality partners. • Amsterdam ArenA Advisory BV / ArenA do Brasil LTDA (Amsterdam ArenA International): advies en ondersteuning van onze klanten op diverse relevante gebieden. Wij zijn specialist in de ontwikkeling en het management van stadions met ESG (Environmental, Social and Governance) als uitgangspunt.
  • Amsterdam Innovation Arena: onze proeftuin – een vooraanstaand ‘living lab’ – waar innovaties worden bedacht en getest om van de Johan Cruijff ArenA het meest innovatieve stadion ter wereld te maken én de wereld om ons heen een stukje duurzamer. Dit doen wij samen met expertpartners met wie wij de krachten bundelen en kennis en netwerken delen.
  • Facilitair Bedrijf ArenA: beheer en onderhoud van het stadion, nieuw- en verbouwprojecten en de levering van gebouwgebonden services.
  • Staf: ondersteuning van de organisatie op het gebied van financiële, juridische en personele zaken, marketing en communicatie, secretariaat en externe betrekkingen.