Smart Stadium

ArenA testlocatie aerosolen en corona onderzoek TU Eindhoven

ArenA testlocatie aerosolen en corona onderzoek TU Eindhoven
Een wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van TU/e naar aerosolen en COVID-19 moet fundamentele kennis opleveren zodat sportgebouwen veilig en toegankelijk zijn voor publiek tijdens pandemieën. Getest wordt onder andere in de Johan Cruijff ArenA. Onderzocht wordt hoe aerosolen, en daarmee mogelijk ook het coronavirus, zich verspreiden op sportlocaties.

Het coronavirus kan zich op directe wijze, via uitwisseling van grote speekseldruppels, en op indirecte wijze, via besmette oppervlakken, verspreiden. Overdracht vindt waarschijnlijk ook plaats via aerosolen. Deze hele kleine speekseldruppels kunnen in de lucht blijven hangen en grotere afstanden dan 1,5 meter afleggen. Verspreiding van het virus via aerosolen zou daardoor mogelijk zijn bij sporters of toeschouwers in een stadion of een sporthal.

In de Johan Cruijff ArenA worden eerst metingen gedaan zonder publiek, met kunstmatige aerosolgeneratoren op de tribune. Deze generatoren verspreiden een vergelijkbaar aantal aerosolen als enthousiaste voetbalsupporters. Daartussen zijn diversen sensoren geplaatst om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van hele kleine speekseldruppels.

Tot slot wordt onderzocht of aerosolen uit de lucht gefilterd kunnen worden met een luchtreinigingssysteem met plasma- , glasvezel- en koolstoffilters, dat naast de stoelrijen is geplaatst. TU/e, de ArenA, Plasmamade en Ajax willen, zodra de overheid dit toestaat, ook graag testen met publiek. De hoop is dat deze tests in januari kunnen plaatsvinden. Het onderzoek in de ArenA staat onder leiding van TU/e-professor Bert Blocken van de faculteit Built Environment, expert op het gebied van luchtstromingen.

Verder kijken de onderzoekers naar de dosis en het levensduur van het virus in aerosolen, maar ook het infectierisico, de druppel- en aerosolentransmissie door individuen, de aerosolenconcentraties in sportgebouwen en de bewegingen van mensenmassa’s in sportgebouwen.

Daarnaast wordt een algemene risicoanalysemethodologie ontwikkeld die de sportsector en de overheid kan helpen hun richtlijnen en protocollen verder te verfijnen. Naar verwachting zijn begin 2021 de eerste resultaten beschikbaar.

Samenwerking

Het onderzoeksproject vindt plaats in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit Utrecht, de Johannes Kepler Universiteit in Linz, PlasmaMade, GO2Sure en de testlocaties Johan Cruijff ArenA, Maaspoort Sports and Events via Heroes Den Bosch en CTO Papendal en CTO Den Haag.

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met een PPS-toeslag. Die wordt door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Het onderzoek is ook mede mogelijk gemaakt door Sportinnovator.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer