Smart Stadium

ArenA maakt bezoek gezonder en veiliger met slim cameraplatform S&ST

ArenA maakt bezoek gezonder en veiliger met slim cameraplatform S&ST
- De Johan Cruijff ArenA gaat innovatieve videoanalyse gebruiken om onder meer de bezoekersstromen te verbeteren, het parkeergebruik te optimaliseren en fans een anonieme manier te bieden om feedback te geven over hun stadionervaring. - Het Security & Safety Things IoT-platform voor slimme camera's wordt geïntegreerd in de operationele software van de ArenA om belangrijke inzichten te verschaffen in de stadionoperatie en lopende gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, vooral nuttig sinds de pandemie. - Het partnerschap zal een potentieel model bieden voor andere organisaties die technologische oplossingen willen inzetten voor een veilige heropening

Security and Safety Things GmbH en de Johan Cruijff ArenA zijn een partnerschap aangegaan om met behulp van het IoT-platform voor slimme bewakingscamera’s van S&ST de algehele bezoekersbeleving te verbeteren, de ArenA-activiteiten te optimaliseren en de veiligheid en privacy van bezoekers te vergroten.

De ArenA is de thuisbasis van Ajax en het internationaal gerenommeerde Amsterdam Innovation ArenA (AIA). Dit Living Lab is opgericht door de ArenA en de gemeente Amsterdam om de ontwikkeling en het testen van innovatieve stadion- en smart city-oplossingen mogelijk te maken. Het Security & Safety Things (S&ST) IoT-platform en netwerk van camera's is geïntegreerd in de software dashboard van de ArenA en zal informatie en analyses bieden op het gebied van veiligheid, evenals de optimalisatie van stadion activiteiten en het contact met bezoekers.

"Elke technologie die wordt geselecteerd voor onze innovatie-omgeving is strategisch vanwege de potentiële voordelen, niet alleen voor onze ArenA, maar ook voor de gemeente Amsterdam en andere stadions en grote eventlocaties die op zoek zijn naar technologische oplossingen om hun faciliteit veilig te heropenen en slimmer te exploiteren", aldus Sander van Stiphout, Directeur International Johan Cruijff ArenA. "De unieke flexibiliteit van de Security & Safety Things-aanpak stelt ons in staat om COVID-19 gezondheids- en veiligheidsanalyses en tools voor bedrijfsoptimalisatie gelijktijdig in te zetten en de camera's eenvoudig opnieuw uit te rusten met andere analytische toepassingen als onze behoeften veranderen."

Ingezette toepassingen

Een reeks slimme camera's op het S&ST IoT-platform wordt geïnstalleerd op belangrijke plekken in het stadion. Met behulp van gespecialiseerde, op kunstmatige intelligentie gebaseerde video analyse toepassingen uit de S&ST Application Store die rechtstreeks op elke camera draaien, zal elk apparaat de ArenA waardevolle operationele inzichten verschaffen. Wanneer het stadion weer opengaat, zullen de analytics voor crowd detectie toezicht houden op de naleving van voldoende afstand en de bezoekersstromen rond ingangen en voedsel- of merchandise kiosken. Camera's voor nummerplaatherkenning zullen helpen bij het realtime bewaken van de bezettingsgraad van parkeerlocaties en het optimaliseren van verkeersstromen. Wachtrijdetectie toepassingen kunnen worden ingezet om wachttijden voor bezoekers te verkorten door fans naar minder drukke gebieden te leiden en door inzicht te verschaffen in de personeelsbezetting op piekmomenten. In één specifiek gebied biedt een camera ook de mogelijkheid aan bezoekers om op een anonieme en contactloze manier feedback te geven over hun stadionervaring door het visuele van een "duim omhoog" of "duim omlaag" van een bezoeker te detecteren en zo beoordelingen te verzamelen zonder de bezoekersstroom te verstoren.

Foto camerasysteem SST op Aren A dak

"De flexibiliteit van ons slimme cameraplatform en de innovatie missie van de ArenA zijn zeer goed op elkaar afgestemd om de intelligentie te produceren die nodig is om echte wereldvraagstukken op het gebied van privacy, gezondheid en veiligheid aan te pakken, maar ook nieuwe en creatieve ideeën voor stadion- en evenement management", aldus Hartmut Schaper, chief executive officer, Security & Safety Things. "We zijn vereerd dat we ons als innovatiepartner bij de ArenA mogen aansluiten en hen kunnen helpen bij het bieden van een naadloze en veilige bezoekerservaring."

Het camerasysteem en de manier waarop het wordt gebruikt, voldoet aan alle Europese en Nederlandse privacyregels. Bovendien heeft dit camerasysteem diverse voordelen op het gebied van privacy. Deze camera's zijn uitgerust met krachtige processors die de beelden direct op de camera analyseren, waardoor het niet meer nodig is om een constante videostream door te sturen naar een centrale locatie, waar deze kan worden gecontroleerd of verder verwerkt. In plaats daarvan kunnen de camera's zo worden geconfigureerd dat zij alleen informatie doorsturen over relevante gebeurtenissen, zoals wanneer zich een lange rij vormt, groepen mensen te dicht op elkaar staan, of personen niet de vereiste gezichtsbedekking dragen. Alleen dan worden de betreffende beelden doorgegeven. Dit beperkt de verwerking van persoonlijke informatie van bezoekers tot een absoluut minimum, in tegenstelling tot een traditionele opzet waarbij alle beelden worden doorgestuurd en altijd centraal worden verwerkt.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer