Smart Stadium

Amsterdam en de ArenA testen technologie voor een leefbare stad

Amsterdam en de ArenA testen technologie voor een leefbare stad
De Gemeente Amsterdam en Johan Cruijff ArenA hebben afgesproken dat ze de komende jaren allerlei technologische innovaties en oplossingen blijven ontwikkelen op het gebied van energie, mobiliteit, crowd management, duurzaamheid en digitale veiligheid. Zodat bezoekers bijvoorbeeld ook tijdens de coronacrisis veilig naar een evenement kunnen.

Zo ook afgelopen zaterdag 15 september waar bezoekers via een app een e-ticket, health check en tijdslot toegewezen kregen en zo hun plekje in het stadion wisten te bemachtigen voor de wedstrijd Ajax – Vitesse. Door de nieuwe technologie achter- en voor de schermen, konden de bezoekers veilig en daarmee dus coronaproof het stadion en het gebied in- en uitkomen.

Wethouder Sharon Dijksma nam voor de aftrap van de wedstrijd een kijkje in het innovatiecentrum en zag hoe slim samenwerken en technologie de drukte in het gebied kan laten zien, van het aantal bezoekers voor het stadion tot de drukte in de parkeergarages. Ook werd een platform getoond waarop bezoekers straks zelf kunnen bekijken waar het rustig is in de stad en op basis van een reisadvies een veilige route naar hun bestemming kunnen opvragen. Ook kreeg de wethouder een primeur van een pilot te zien waar de gemeente samenwerkt met onder anderen Ajax, CSDM en JCDecaux om bezoekers via abri’s in een gebied waar het druk dreigt te worden van actuele informatie te voorzien.

Behalve het Rijksmuseum en de theaters van Stage Entertainment is de Johan Cruijff ArenA officiële proeftuin voor het testen van slimme technologie om meer publiek bij grote evenementen mogelijk te maken. Er zijn inmiddels al heel wat sensoren en slimme camera’s met tel- en afstand algoritmen ontwikkeld tot privacy-en ethisch vriendelijke producten en diensten. Die zijn goed te gebruiken bij evenementen en op plekken elders in de stad en regio waar veel mensen op afkomen.

Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA werken al sinds de bouw van het stadion nauw samen. Afgesproken is dat ze de komende jaren allerlei technologische innovaties verder ontwikkelen op het gebied van energie, mobiliteit, crowd management, duurzaamheid en digitale veiligheid. Het kan gaan om een 3 Megawatt Nissan batterij met een tweede leven en opslag van zonne-energie voor het stadion en de buurt, tot druktemanagement voor de stad.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer