Johan Cruijff ArenA

Slim schoonmaken, da's logisch!

Slim schoonmaken, da's logisch!
Tijdens ieder evenement in de Johan Cruijff ArenA genieten onze bezoekers van een schoon stadion. Om dit iedere keer weer voor elkaar te krijgen zijn er naast vele handjes, machines en uren ook slimme technologieën en innovaties nodig. We vertellen je er in dit blog alles over.

Alle benodigdheden op zak

Voorafgaand, tijdens en na een evenement zijn er velen schoonmaakmedewerkers druk met het schoon maken en houden van het stadion. In 2 tot 3 dagen wordt het stadion door zo'n 130 collega's volledig gereinigd en klaargestoomd voor een volgend evenement.

Maar ook tijdens bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd van Ajax wordt er keihard gewerkt. 70 collega's zijn continu bezig met het reinigen van vloeren, toiletten en het opruimen van afval. Zij zetten daarbij gemiddeld 20.000 stappen tijdens deze paar uur.

Gewapend met efficiënte, ergonomische schoonmaakkarren gaan al deze schoonmaakmedewerkers grondig, snel en efficiënt te werk. In de karren zitten alle spullen die ze nodig hebben zodat er zo slim mogelijk met de tijd wordt omgegaan. Bovendien zijn de karren gemaakt van afval-plastic en nadien 95% herbruikbaar en kunnen tot wel 200kg aan materiaal dragen.

We vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Met als voorbeeld de herbruikbare karren maar daarnaast dragen bijvoorbeeld alle medewerkers ook de Gloovy Eco Gloves. De grondstoffen van de handschoenen zijn gemaakt van gerecycled materiaal en dus een duurzame keuze.

Elke dag maak je wat anders schoon en kom je weer andere mensen tegen. Dat maakt het werk leuk

— Edlyn, schoonmaakmedewerker Johan Cruijff ArenA

Efficiëntie is key

In een groot stadion waar soms slechts enkele dagen tussen evenementen zitten is efficiëntie key. Alle werkprocessen en machines zijn hier zoveel mogelijk op ingericht.

Zo gebruiken de medewerkers, naast de slim ingedeelde karren, speciale riemen. Hier zitten alle benodigde materialen in. Denk aan toiletpapier, reinigingsmiddelen en microvezeldoekjes. 

Maar ook de I-mop machine is hier een goed voorbeeld van. Deze machine maakt de vloer schoon zonder deze nat achter te laten. Hierdoor is het mogelijk om zelfs in drukke ruimtes in de ArenA de vloer te reinigen zonder dat dit gevaarlijk wordt. Daarnaast reinigt de machine 10 keer sneller dan een handmatige dweil. Handig toch?

Wist je dat er per wedstrijd gemiddeld 400 microvezeldoekjes gebruikt worden?

Innovatie hoog in het vaandel

Samen innoveren vinden wij belangrijk. Met CSU, partner vanaf de opening van de ArenA, schenken we hier veel aandacht aan. Eén van de innovatieve machines die als eerste in de ArenA gebruikt werd is de Kaivac machine. 

16 van deze compacte machines worden ingezet om de tribunes van de Johan Cruijff ArenA schoon te maken. De Kaivac is een alles-in-één machine, het combineert het reinigen onder druk, het gebruik van schoonmaakmiddelen en het opzuigen van water. 

In het verleden werden onze tribunes gedweild. Het grootste verschil met het gebruik van de Kaivac machine is het sneller werken en het verminderde gebruik van water. Sinds we niet meer dweilen wordt de wasmachine per dag 3 keer minder gebruikt. Daarmee zorgt het voor een reductie in het gebruik van water en energie met 70%.

BubbleFlush: beter voor het milieu
Een andere innovatieve oplossing die we met veel succes in het stadion gebruiken is de BubbleFlush. Dit apparaat elimineert het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen voor het reinigen van alle toiletten. Dit is beter voor het milieu en voor de gezondheid van onze collega's. 

De BubbleFlush werkt met ultrasone trillingen waardoor er kleine luchtbellen ontstaan in het water. Deze luchtbellen imploderen tegen de rand en verwijderen zo al het kalk en aangehechte vuil. Met deze innovatie worden alle toiletten effectief gereinigd met enkel gebruik van water.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer