Johan Cruijff ArenA

De ArenA door de ogen van een tourgids: Arshad

De ArenA door de ogen van een tourgids: Arshad
Bij de Johan Cruijff ArenA werken mensen met bijzondere verhalen. Er zijn mensen al sinds de bouw betrokken bij het bedrijf en mensen die slechts een paar jaar geleden aan de slag gingen, en allemaal komen ze naar het stadion om betekenisvolle herinneringen te creëren voor onze bezoekers. In deze reeks blogposts geven verschillende medewerkers een kijkje achter de schermen bij de Johan Cruijff ArenA.

Op de dagen dat er geen wedstrijden of concerten in de Johan Cruijff ArenA zijn, krijgen bezoekers de kans om het stadion te bewonderen. Onze stadiontours brengen mensen op de meest bijzondere plekken in het stadion waarbij één van onze gedreven tourgidsen alle noemenswaardige feiten vertelt. Arshad is één van onze tourgidsen en houdt ervan om mensen een mooie ervaring in het stadion te geven. Arshad werkt sinds eind 2022 in de Johan Cruijff ArenA. Het werk is voor hem iets extra’s naast zijn zzp-werk.

Het is een bijbaan waar ik energie van krijg. Het is iets waar ik veel over te vertellen heb

— Arshad

Connecties vinden

Tijdens het werk als tourgids draagt Arshad bij aan de ervaring die de bezoekers hebben in het stadion. “Als tourgids geef je minimaal één keer per dag een guided tour. Je ontvangt jouw groep in de welkomsthal, laat ze een mooie green screen foto maken die ze later kunnen ophalen, je vertelt over Cruijff bij zijn borstbeeld en de opening van het stadion in 1996. Dit is ook de plek waar ik pols welke kennis mijn groep heeft, zodat ik daarop kan aansluiten.”

Door bijvoorbeeld te vragen waar bezoekers vandaan komen, weet Arshad ze feiten te vertellen die voor hen relevant zijn om te horen. Zo is geen enkele tour precies hetzelfde. “Bijvoorbeeld een gezin uit Bremen in Duitsland, dan noem je Klaassen die bij Werden Bremer heeft gespeeld en nu bij Ajax. Dat vinden ze heel leuk om terug te horen.” Al die feitenkennis bouwt hij al van jongs af aan op. Het begon bij de voetbaltijdschriften waar hij zichzelf als kind mee leerde lezen en later de biografieën en documentaires over zijn favoriete spelers, vooral die van Ajax.

Ik probeer echt iets te vinden waar we verder op kunnen gaan.

— Arshad

Zelfs wanneer er bezoekers zijn die iets minder met voetbal hebben, weet Arshad er een leuk gesprek van te maken en te zorgen dat ze met mooie herinneringen terugkijken op de tour. “Een clubje meiden van een school bijvoorbeeld die niks wisten van voetbal. Dan probeer ik echt te zoeken naar raakvlakken. Dus vroeg ik in de uitkleedkamer bij zijn shirt, of ze Ronaldo nog knap vonden. En toen hebben we lang gepraat over welke voetballer het knapste is.”

Verhalen over Cruijff

De kennis van Arshad houdt uiteraard niet op bij Ajax spelers die bij andere clubs hebben gespeeld. Zo vertelt hij de leukste verhalen over Johan Cruijff om bezoekers de geschiedenis van het stadion mee te geven. “Voor veel mensen is Cruijff de grootste voetballer aller tijde. Als ze hem als speler hebben gezien vraag ik ze naar een mooie herinnering en over zijn trainerschap vertel ik ook leuke dingen, zelfs van voordat hij echt trainer was. Zoals toen hij begin jaren tachtig tijdens een 3-1 achterstand, een keer brutaal van de tribune naar de dug-out kwam om trainer Leo Beenhakker te vertellen hoe het moest - Ajax won met 5-3."

Bij de VIP Tours in de ArenA zijn er voor hem mooie aanknooppunten over de verhalen van Cruijff. “Je gaat naar meerdere verdiepingen met de bezoekers, zoals de perstribune, de Koninklijke Loge en Café Johan. Daar krijg je vaak leuke vragen zoals bij foto's van Johan Cruijff spelend voor Ajax, in duel met Louis van Gaal (speler van Sparta destijds).”

Altijd de optimale ervaring bieden

Ook wanneer Arshad geen guided tour geeft, staat hij klaar voor de bezoekers in het stadion en draagt hij met zijn collega’s bij aan hun ervaring. “Overal staat iemand van ons team. Bij het veld, de kleedkamers en de perskamer. We zijn er dan voornamelijk voor vragen wanneer mensen een non-guided tour doen. Vaak probeer ik aan te voelen of mensen iets willen weten. Soms hoeft dat niet en andere keren heb je diepgaande gesprekken met de bezoekers.”

Leren van collega's

Leren wat bezoekers nodig hebben tijdens een tour, gebeurt niet van de een op de andere dag. “Ik heb het geleerd van collega’s op de werkvloer. Er is een oudere collega die heel goed weet hoe hij met mensen om moet gaan. Het werkt heel aanstekelijk. Ik leer daar alleen maar van.” Door zijn collega’s weet Arshad hoe hij bezoekers de meest bijzondere ervaring kan geven. Zo keek hij bij een collega af hoe die de bezoekers opstelt bij de spelerstunnel. “Daar kan je iedereen lekker ophypen met een muziekje, alsof ze zelf het veld op gaan voor een belangrijke wedstrijd. Toen ik hier kwam op mijn introductiedag vond ik dat ook best wel indrukwekkend.”

Het leuke van dit werk is mensen enthousiasmeren.

— Arshad

Starstruck

Naast het helpen creëren van bijzondere herinneringen voor de bezoekers, heeft Arshad zelf ook een aantal mooie dagen meegemaakt bij de Johan Cruijff ArenA. “Ik vind het sowieso heel bijzonder om hier elke dag te werken. Je komt op plekken waarvan je nooit had gedacht dat je daar zou staan. Ik ben 42 maar ik ben af en toe nog steeds starstruck. Edwin van de Sar komt soms voorbij en voor mij is dat nog steeds een jeugdheld. Het blijft bijzonder om hem te zien. Ik heb ook een keer met de Cruyff Foundation meegelopen en dan kom je allemaal bekende Ajax-gezichten tegen. Dat zijn jeugdherinneringen.”

Boek je eigen stadiontour

Arshad en zijn team staan vanaf 1 mei weer in de Johan Cruijff ArenA om bezoekers te verwelkomen voor een stadiontour. Zin in een dagje weg tijdens de meivakantie? Klik op onderstaande button en stel je eigen stadiontour samen.

ideale werkplek

Het feit dat elke dag speciaal blijft en er elke dag nieuwe interacties zijn met bezoekers van over heel de wereld, maakt voor Arshad het werk het waard. “Je komt elke dag op zulke speciale plekken. Heb je een liefde voor Ajax, de ArenA, en wil je die liefde uitdragen en meegeven aan anderen, dan is dit de ideale werkplek daarvoor.”

Werken bij de Johan Cruijff ArenA is voor Arshad elke dag een fijne ervaring. Ben je enthousiast geworden en wil je deel uitmaken van dit team? Klik hier om al onze vacature te bekijken.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer