Cruyff Foundation

Alles wat je kan verwachten van de Cruyff Legacy 14K

Alles wat je kan verwachten van de Cruyff Legacy 14K
Op zondag 2 april is het zover: de Cruyff Legacy 14K vindt plaats in en om de Johan Cruijff ArenA. Er komt genoeg kijken bij dit bijzondere event, daarom hebben we alle feiten voor je op een rijtje gezet.

Wat is de Cruyff Legacy 14K? 🤷🏽‍♂️

De Cruyff Legacy 14K is een hardloopevent dat geld ophaalt voor de Cruyff Foundation. Met deze run wil de organisatie geld ophalen en bewustzijn creëren dat sporten helaas niet voor alle kinderen en jongeren vanzelfsprekend is. De 14K Run begint naast en eindigt in de Johan Cruijff ArenA en kan gerend (5km of 14km) en gewandeld (14km) worden.

Doelen voor 2023 🏃🏼‍♂️

Voor de editie van 2023 heeft de foundation zich het doel gesteld om een recordbedrag op te halen. Zo kunnen zij zoveel mogelijk projecten realiseren om daarmee zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans te geven om te sporten. Dit jaar worden opnieuw projecten binnen de gehandicaptensport ondersteund, zoals bijvoorbeeld het sportcentra Only Friends, waar kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen door sport.

Ook in 2023 steunt de Johan Cruijff ArenA dit initiatief van de Cruyff Foundation. Een business- en medewerkersteam van de ArenA zal op 2 april mee rennen om geld op te halen.

Wie, wat, waar en wanneer?

 • Wie mag meedoen aan de Cruyff Legacy 14K?
  De Cruyff Legacy 14K Run is toegankelijk voor iedereen die vooruit kan komen. Of dat nu lopend, rennend, in een rolstoel of op een andere manier is. De 14K is vanaf 16 jaar, de 5K is toegankelijk voor mensen vanaf 12 jaar oud en de Kids Run is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar oud. Voor alle afstanden dien je in te schrijven voor deelname! Schrijf je hier in.
 • Wat zijn de afstanden?
  De run bestaat uit een aantal routes. De route van 14 kilometer is te rennen en lopen. De route van 5 kilometer is te rennen. Als laatste is er een Kids Run voor de allerkleinsten.
 • Wat is er te doen?
  Je kunt de Cruyff Foundation steunen door mee te rennen of anderen aan te moedigen. Zo krijgen steeds meer jongeren de kans om te sporten. Ook krijgt elke deelnemer een medaille voor hun deelname. De dag wordt afgesloten met een Afterparty!
 • Wat moet ik aan?
  De voorspelling van 2 april is een temperatuur rond 11°C met bewolking. We raden je aan om warme, ademende kleding aan te trekken tijdens het rennen. Het liefst zien we iedereen natuurlijk in het unieke Cruyff Legacy shirt, deze kun je aanschaffen bij inschrijving!
 • Waar begint de Cruyff Legacy 14K?
  De Cruyff Legacy 14K begint naast en eindigt in de Johan Cruijff ArenA. De routes brengen je langs de mooiste plekken in Amsterdam, zoals onder andere Johan Cruijffs ouderlijk huis in Betondorp.
 • Waar kan ik mijn spullen opbergen?
  Er zal een Kledinginnamepunt zijn buiten de Johan Cruijff ArenA.
 • Waar kan ik parkeren?
  Via de Bereikbaarheids-pagina op onze website plan je je route van begin tot eind. Hier kun je ook zien welke parkeergarages open zijn en welke parkeergarages mindervalidenplaatsen hebben.
 • Ik kom met het openbaar vervoer. Waar kan ik het beste heen reizen?
  Plan je reis naar trein- en metrostation Amsterdam Bijlmer ArenA of metrostation Strandvliet en je bent na enkele minuten lopen bij de Johan Cruijff ArenA. Plan voor je vertrekt je reis via de NS-reisplanner om zeker te weten dat je op tijd komt!
 • Ik kom zelf niet rennen maar wel mensen aanmoedigen. Waar ben ik welkom?
  Bezoekers die anderen willen aanmoedigen zijn welkom om dit te doen op alle plaatsen langs het parcours en op de hoofdtribune van de Johan Cruijff ArenA. De tribune is te bereiken vanaf hoofdingang E en toegang hiervoor is gratis.
 • Wanneer is de Cruyff Legacy 14K?
  De Cruyff Legacy 14K vindt plaats op zondag 2 april. De locatie is geopend vanaf 8:00 uur 's ochtends. Klik hier voor het volledige tijdschema op de website van de Cruyff Foundation.
 • Wat moet ik doen als ik of iemand anders (medische) hulp nodig heeft tijdens de Cruyff Legacy 14K?
  Heb je hulp nodig tijdens het rennen? Langs de gehele route zullen mensen staan van het Nederlandse Rode Kruis Amsterdam en van de organisator.
  Sta je in de Johan Cruijff ArenA? Vind zo snel mogelijk een steward. Zij zullen je direct verder helpen.
 • Ik heb een andere vraag! Waar kan ik deze stellen?
  Mocht je nog een andere vraag hebben kan je hier naar de FAQ van de Cruyff Foundation gaan, of stuur ze een mail!

❗ Tip voor mensen die met de auto reizen! Heb je lege stoelen over? Bied je rit dan aan in de Slinger Widget. Zo ontmoet je andere renners en geef je ze een gezellige en duurzame rit naar de ArenA! Via onderstaande buttons kom je bij de algemene pagina van Samenrijden. Via de Widget kan je een reis aanbieden of zoeken naar een reis.

Over de Cruyff Foundation ⚽

De Cruyff Foundation is opgezet om kinderen en jongeren te steunen waarvoor sport niet vanzelfsprekend is. De organisatie steunt diverse maatschappelijke sportprogramma's, zoals de Cruyff Foundation coachopleiding, het steunen van sportprojecten voor kinderen met een handicap en het inrichten van sportieve buitenruimten. Door deze initiatieven creëert de Cruyff Foundation ruimte waar kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Ze krijgen de kans om zich te kunnen ontwikkelen, vrienden kunnen maken en hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

De projecten van de Cruyff Foundation zijn actief in meer dan 20 landen. Zo zijn er bijna 300 Cruyff Courts, meer dan 650 Schoolpleinen14 en bijna 600 actieve Cruyff Foundation Coaches. Elke week worden er zo'n duizenden kinderen geholpen met hun ontwikkeling, door actief bezig te zijn.

Opbrengst van 2022 👩🏿‍🦽

In 2022 is de helft van de opbrengst van de Cruyff Legacy 14K naar projecten gegaan voor kinderen en jongeren die op de vlucht zijn. De Cruyff Foundation zet voor deze jongeren op 14 opvanglocaties in Nederland sportprogrammering op en blijft deze ondersteunen. De steun bestaat uit het organiseren van sport- en spelactiviteiten, het financieren van sportmaterialen en het opleiden van Cruyff Foundation coaches.

De andere helft van de opbrengst uit 2022 is ingezet voor projecten voor kinderen met een handicap. Zo steunt de Cruyff Foundation zeven sportbonden die een focus hebben op het toegankelijk maken van sport voor kinderen en jongeren met een beperking en talentherkenning en -ontwikkeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het steunen van rolstoelbasketbal clinics of een parasnowdag. Hiernaast is de Cruyff Foundation bezig met 40 verschillende sport projecten. Onder deze projecten valt ook de ondersteuning van Only Friends, een sportvereniging voor kinderen met een handicap. Sportmaterialen zoals racerunners en sportrolstoelen kosten per stuk meer dan duizenden euro’s en zijn noodzakelijk voor kinderen die willen sporten.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer