Amsterdam ArenA opent proeftuin voor innovaties

Nooit meer de auto kwijt in een parkeergarage, niet meer in de rij of in de file staan. De grasmat geeft aan dat het gras water en voedingsstoffen nodig heeft waarop de sproeier aangaat. En met één app op je smartphone alle relevante informatie voor jouw omgeving ontvangen. Al deze innovaties maken deel uit van het Amsterdam ArenA Innovation Center dat op maandag 1 juni is geopend door de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren.

De opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center markeert de aftrap van de Amsterdam Smart City Week: een vierdaags evenement dat in het teken staat van innovaties op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid, energie, duurzaamheid en bezoekersbeleving. De week is een initiatief van Amsterdam Smart City, het open innovatieplatform voor grootstedelijke uitdagingen in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en bewoners. “Amsterdam ArenA is een voorloper op het gebied van slimme innovaties. Dat leidt tot creatieve oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken zoals mobiliteit, afval, energie en connectiviteit. Goed nieuws dus voor de metropoolregio Amsterdam”, zegt wethouder Ollongren. Henk Markerink van de Amsterdam ArenA: “De Amsterdam ArenA heeft als ambitie om te behoren tot ’s werelds meest innovatieve stadions. Innoveren zit in ons DNA. Zo hebben we de slimme grasmat hier bedacht. Het Amsterdam ArenA Innovation Center is een open platform voor iedereen. We zijn dan ook blij dat we het nieuwe innovatiecentrum in ons stadion mogen verwelkomen.”

Opening Amsterdam ArenA Innovation Center Opening Amsterdam ArenA Innovation Center

Voetbal met sensor
In het nieuwe Amsterdam ArenA Innovation Center worden niet alleen slimme technologische uitvindingen gedaan en getoond, maar ook getest. Zo kunnen voetbalspelers met een ‘tag’ spelen. Via het netwerk van sensoren in de ArenA is het mogelijk om de bewegingen van spelers tot op de centimeter nauwkeurig in kaart te brengen. De trainer of coach kan zo onder meer de hartslag van de speler zien.

Innovation Deal
Het Amsterdam ArenA Innovation Center is gericht op innovaties voor het smart maken van Amsterdam Zuidoost en moet uitgroeien tot hét kennis- en innovatiecentrum in Nederland op het gebied van slimme en duurzame steden. In 2014 sloten de gemeente Amsterdam en de Amsterdam ArenA een Innovatiedeal. De opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center is hiervan een concreet gevolg. Alle innovaties worden door de ArenA en haar partners getest voor toepassing in en rondom het stadion en het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vervolgens kunnen de vindingen grootschalig worden toegepast in de gehele metropoolregio, bijvoorbeeld waar het gaat om innovaties op het gebied van verkeer en vervoer zoals City Wifi en slimme camera’s.

Supercomputers
Het Amsterdam ArenA Innovation Center moet uitgroeien tot een plek waar de beste bedrijven met elkaar samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor slimme en duurzame steden. Organisaties als Huawei, KPN, TNO en de gemeente Amsterdam hebben hun medewerking toegezegd en zijn inmiddels in het nieuwe centrum gevestigd. Maar ook voor andere vernieuwende bedrijven en innovatieve start ups is ruimte beschikbaar in het Amsterdam ArenA Innovation Center. In het nieuwe centrum staat samenwerking en kennisuitwisseling tussen de deelnemers centraal. Dit is een voorwaarde voor iedereen die zich er wil vestigen. Ook aan de ‘hardware’ is gedacht: er staan supercomputers met veel rekenkracht waarmee de bedrijven die er gevestigd zijn allerlei nieuwe vindingen kunnen uitproberen.

Amazing Monday
Markerink lanceerde tijdens de opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center de eerste ‘Amazing Monday’: op elke eerste maandag van de maand deelt iemand een idee of innovatie met andere bedrijven in de ArenA-proeftuin, in het Living Lab. Wie enthousiast is, kan aanhaken en direct meedoen. In het Living Lab worden doorlopend innovaties doorontwikkeld en tijdens evenementen getest. Zo test KPN een sensorennetwerk: dankzij een sensor op elke parkeerplaats weet je altijd waar je auto staat geparkeerd. Bezoekers van de ArenA en Amsterdam Zuidoost ontvangen binnenkort op hun smartphone informatie over hun omgeving via een tijdelijke app. “Zodra je de ArenA binnenloopt vult deze app zich automatisch met praktische informatie”, schetst ArenA directeur Markerink. “Zodra je het stadion weer verlaat vult de app zich weer met andere relevante informatie voor jouw locatie.”

Hackaton
Amsterdam Smart City organiseert parallel aan het Smart City congres de Appsterdam Smart City Challenge. Tijdens deze hackathon worden appbouwers, studenten en designers uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen voor verschillende vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit en het stadion zelf.