Stadionstoelen Amsterdam ArenA krijgen tweede leven

Opbrengst voor Ajax Foundation

Stadionstoelen Amsterdam ArenA krijgen tweede leven

De ruim 53.000 stadionstoelen in de Amsterdam ArenA zijn in de afgelopen maanden bijna allemaal vervangen. De oude stoeltjes worden duurzaam hergebruikt en krijgen een tweede leven. Een deel van de stoelen is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Ajax-fans. De opbrengst gaat naar de Ajax Foundation.

Na ruim 21 jaar waren de ArenA-stoelen aan vervanging toe. Een lang gekoesterde wens van Ajax-supporters gaat in vervulling: de ArenA kleurt inmiddels rood-wit. Maar wat doe je met zoveel oude stadionstoelen?


Ajax Foundation

Een deel van de beste stoelen - ruim 7.000 exemplaren - is geschonken aan clubs in Nederland, Curaçao en Suriname. Maar er zijn meer mogelijkheden, bleek uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Uit een peiling kwam naar voren dat er veel interesse is bij Ajax-fans om een oude stadionstoel aan te schaffen. Fans kunnen daarom vanaf vandaag een ArenA-stoel bestellen via de Ajax-webshop www.ajaxshop.nl of vanaf 23 oktober afhalen in de Ajax Shop bij de Amsterdam ArenA. Van elke verkochte stoel gaat een gift naar de Ajax Foundation. De Ajax Foundation ondersteunt projecten voor kansarme jongeren in Amsterdam.

Drie modellen

Er komen drie varianten beschikbaar voor verkoop: een losse rugleuning en zitting, die de gebruiker zelf tot een stoel kan maken; een stoel met stalen onderstel en een stoel met houten frame. Deze varianten zijn ontworpen en gemaakt door Koninklijke Ahrend bv en de sociaal-maatschappelijke onderneming Presikhaaf Schoolmeubelen. Deze bedrijven maken de stoelen tegen kostprijs. De prijs van de stoelen varieert van € 50,00 tot € 65,00. Een losse rugleuning en zitting kost € 7,75.

Circulair project

“De Amsterdam ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld”, stelt Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA. “Daarom was het voor ons een logische keuze om te kiezen voor circulariteit, ofwel het duurzaam hergebruiken van stoelen. Samen met Ajax, de Hogeschool van Amsterdam, Ahrend, Presikhaaf en afvalverwerker Van Gansewinkel hebben we een mooie oplossing gerealiseerd, die bovendien goed uitpakt voor de Ajax Foundation.” 

Nieuwe grondstoffen

Behalve stoeltjes blijkt er nog meer uit het materiaal van de oude stadionstoelen te maken. Het onderzoeksprogramma Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam onderzocht uit welk materiaal de stoelen bestaan, en of je dit nog kunt omvormen tot iets nieuws. Want wat moet er gebeuren met de stoelen die niet verkocht worden of naar andere clubs gaan? Het polypropyleen van de leuning en zitting blijkt goed te gebruiken bij digitale productie – zoals 3D-printing, zelfs al zijn de stoelen ruim 21 jaar oud. Daarnaast komen enkele tientallen stoelen beschikbaar voor een design challenge, die de HvA organiseert voor ontwerpers van collectief Amsterdam Made. HvA-studenten van de opleiding Engineering: Product Design gaan met de 3D-printer nieuwe producten uit het restmateriaal ontwerpen. De overige stoelen worden door afvalverwerker Van Gansewinkel gerecycled tot nieuwe grondstoffen.