Johan Cruijff ArenA

Grasmeester Roy van Dijk op bezoek in Engelse stadions

Grasmeester Roy van Dijk op bezoek in Engelse stadions
Afgelopen maand bezocht Roy van Dijk, grasmeester van de Johan Cruijff ArenA, vier Engelse voetbalstadions voor een kijkje in de keuken. We stelden hem een aantal vragen.

Wat is je het meest opgevallen in de werkwijze van andere stadions?

In de stadions in Engeland draait echt alles om het gras. De stadions zijn zo gebouwd dat ze een ideale ligging hebben qua klimaat. Hier is het grasteam dan ook super goed op ingespeeld. Ze weten precies hoe ze moeten handelen als er vlak voor de wedstrijddag veel regen valt of het juist heel droog is bijvoorbeeld.

Mooi om te zien dat alle grasteams een doel voor ogen hebben en dat is koste wat het kost het beste neerzetten voor de thuisploeg.

— Roy van Dijk, Grasmeester Johan Cruijff ArenA

Zijn er werkwijzen die je meeneemt voor de toekomst in de ArenA?

Er zijn altijd dingen waarvan je hoort 'dat zou handig zijn of dat zouden wij als ArenA kunnen toepassen'. Dat is echter lastig want elk stadion is heel anders en daarnaast heb je met andere uitdagingen te maken.

Welke clubs heb je bezocht en welke grasmat vond je het best en waarom?

We begonnen bij het grasteam van Tottenham Hotspur. Zij speelde tegen het team van oud Ajax trainer Erik ten Hag, Manchester United. De dag daarna zijn we langs de head groundsman van Arsenal gegaan om te kijken hoe zij te werk gaan en wat voor machines, bemesting etc. zij gebruiken. Op vrijdag hebben we Crystal Palace tegen West Ham United bezocht en we hebben het weekend afgesloten bij Fulham, we liepen met de jongens van het grasteam mee tijdens de wedstrijd tegen Manchester City.

Alle grasmatten lagen er erg goed bij, mooi om te zien dat alle grasteams één doel voor ogen hebben en dat is koste wat het kost het beste neerzetten voor de thuisploeg.

Zit er veel verschil in de werkwijzen van andere grasteams?

Dit vond ik het allerleukste om te zien. In elk stadion doen ze het op hun eigen manier, met eigen spullen en producten.

Wat zie jij als grootste gemeenschappelijke uitdaging?

Er zijn twee punten die voor elk stadion een grote uitdaging zijn. De eerste is het klimaat. En de tweede het drukke schema. Er komen steeds meer wedstrijden in de stadions. Denk aan de vrouwen elftallen, jeugdteams, trainingen etc. Dat legt heel veel druk bij de groundsmanagers.

Bij welke club zou je graag nog een kijkje achter de schermen nemen?

Gelijk na de laatste thuiswedstrijd (Ajax - FC Utrecht) ben ik naar Australië gevlogen om mee te kijken met grasmeesters in diverse stadions. De stadions zijn in Sydney, Brisbane en Melbourne. De keuze om naar Australië te gaan is weloverwogen. Er zijn daar heel veel verschillende soorten klimaten, verschillende typen sport in de stadions en verschillende manieren van dataverzameling.

Alles weten over de grasmat in de Johan Cruijff ArenA? Lees hier verder.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer