Smart Stadium

ArenA proeftuin voor evenementen in Coronatijd

ArenA proeftuin voor evenementen in Coronatijd
De gemeente Amsterdam heeft de Johan Cruijff ArenA gekozen als testlocatie in Coronatijd. Onderzocht wordt hoe met slimme technologie grotere groepen mensen veilig samen kunnen komen op drukbezochte locaties en bij publieksevenementen. In publiek-private samenwerking met TNO, de Johan Cruyff ArenA, het Rijksmuseum en theater- en musical producent Stage Entertainment start de gemeente proeftuinen in en rond deze evenementlocaties.

In de zogenoemde proeftuinen worden concrete oplossingen getest die moeten zorgen dat een groeiend aantal bezoekers veilig én prettig kan reizen van en naar musea, theaters en (nu nog kleinschalige) evenementen. Doel is dat grote evenementen door het inzetten van bestaande en nieuwe technologische innovaties eerder plaats kunnen gaan vinden. Dit draagt bij aan het versnellen van het economische herstel in de stad, onder andere in de sport- en culturele sector.

Ook wordt onderzocht hoe slimme toepassingen en technologie in combinatie met data kunnen bijdragen aan het verder openstellen van de samenleving. Burgemeester Femke Halsema: “We zijn een dichtbevolkte stad met normaal veel bezoekers, en niet de enige drukke stad in Nederland. Het is goed dat gezamenlijk wordt onderzocht hoe we inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen helpen makkelijker 1,5 meter afstand te houden en hen daardoor meer vrijheid kunnen bieden.”

De partners onderzoeken bijvoorbeeld of innovaties waarbij de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kan worden bepaald. Ook kijken ze naar het optimaliseren van looproutes die een slimmere toegang tot locaties mogelijk maken.

Andere oplossingen die onderzocht worden zijn: :

- Intelligente toegang: op basis van een tijdslot een locatie kunnen betreden;

- Apps die bezoekers en burgers real time kunnen informeren en adviseren over verwachte drukte in gebied en alternatieve routes en locaties kunnen bieden;

- Simulaties zodat de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kan worden bepaald;

- Slimme logistiek waardoor minder contact is tussen bezoekers door bijvoorbeeld het optimaliseren van looproutes;

- Nudging door bezoekers te sturen middels bijvoorbeeld geluid, licht of kleur, zoals we dat bijvoorbeeld bij de Amsterdamse veren al jaren doen en nu nog extra doen.

Ervaringen en resultaten worden gedeeld met landelijke vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. Bewezen oplossingen kunnen daardoor op termijn ook landelijk worden ingezet.

De gezondheid van bezoekers en burgers en het indammen van het COVID19-virus staan voorop maar hun privacy wordt zodra de technologie wordt gebruikt uiteraard gewaarborgd volgens wettelijke vereisten.

Het initiatief bouwt voort op een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en diverse innovatiepartners zoals TNO die de afgelopen jaren een Living Lab in Amsterdam Zuidoost hebben gerealiseerd. De opgedane kennis wordt meegenomen in huidige proeftuinen. Om grotere impact te creëren roepen de stad en haar partners ook andere organisaties, waaronder start-ups, op hun oplossingen en innovaties te delen.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer