Zo groen als de grasmat!

Geen aardgas meer. Zonnepanelen. En de grasmat onderhouden met hemelwater. De Amsterdam ArenA wil zo onafhankelijk mogelijk worden van fossiele energiebronnen. Elena Lindemans bekijkt wat dat betekent.
Bron: BNNVARA

Bij de bouw van de ArenA, twintig jaar geleden, speelde duurzaamheid nog niet zo’n rol. Maar dat is inmiddels anders. De Amsterdam ArenA is het eerste klimaatneutrale stadion van Nederland.

Op het dak liggen 4200 zonnepanelen. Dat is 7000 m2, vertelt directeur Innovatie Henk van Raan. Die panelen leveren 10% van de energie voor het stadion. De rest komt van een eigen windmolen, in Oudendijk, die groene stroom levert. 

De ArenA heeft veel pieken in het elektriciteitsverbruik, met name door voetbalwedstrijden en evenementen. Daarom bouwt de ArenA een ‘superbatterij’ in de parkeergarage. “Die wordt gebouwd met oude batterijen uit elektrische auto’s en daar bouwen we één grote batterij van.” Daarmee kan zonne-energie worden opgeslagen zodat die ook gebruikt kan worden als de zon niet schijnt. En op die manier kan de energie van de ArenA in de toekomst ook worden gedeeld met de buren, de Ziggo Dome bijvoorbeeld. 

De ArenA gebruikt geen aardgas meer. Koken gebeurt elektrisch. En de cv-installaties zijn de deur uit. Dat betekent dat er een alternatief gevonden moest worden voor de verwarming. De Amsterdam ArenA lost het op met stadswarmte van Nuon, die overblijft bij de productie van elektriciteit, om het voetbalveld in de winter vorstvrij te houden. En de kleedkamers worden niet gekoeld met airco maar met stadskoude van Nuon, diep uit de Oudekerkerplas in Amsterdam.

In de keuken kookt Rob Beerkens van Maison van den Boer niet meer op gas, maar elektrisch. En dat was wel even wennen. “Het is een hele andere manier van koken.” Er worden in de keuken steeds vaker duurzame, lokale producten gebruikt. En Maison den Boer kookt de Dutch Cuisine, dat betekent 60% groenten en 40% duurzame vis of vlees.

Het stadion wordt verlicht met LED. De grasmat wordt onderhouden met hemelwater dat wordt opgevangen op het stadiondak. Zo wordt de ArenA zo groen als de grasmat.