Van grasmat naar ambachtelijke kaas

Over de groene sprieten in de ArenA is de afgelopen jaren wel genoeg geschreven: het is zonder twijfel de meest besproken grasmat van Nederland. Maar wat voor vrijwel iedereen onbekend is, is eigenlijk het leukste: het gras is medeverantwoordelijk voor heuse ArenA-kaas!

Het blijft een imponerende ervaring: vanaf de middenstip in de ArenA in de rondte kijken. Wannabe profvoetballers stellen zich voor hoe het moet zijn om hier voor een uitzinnige menige te scoren en artiesten in de dop dromen van een spetterend optreden in het uitverkochte stadion. Het gaat wellicht te ver om het gras heilig te verklaren, want dat is voorbehouden aan Wembley. Maar lopen over het veld waar zoveel grootheden hun voetsporen hebben achtergelaten, is indrukwekkend. Het gras was letterlijk de voedingsbodem voor Nederlands voetbaltalent dat een belangrijk exportproduct naar de grotere competities werd.


Koeien en schapen

Maar het gras staat ook aan de wieg van een ander, oer-Hollands product. Voor grappenmakers uit Rotterdam zal de link met een verdediging als een gatenkaas (of zoals Cruijff ooit zei ‘geitenkaas’) snel zijn gelegd, maar daar staan we in Amsterdam natuurlijk boven. Dat er kaas wordt gemaakt met het gras van de ArenA is een uniek gegeven dat op de kop af zes jaar lang voor vrijwel iedereen geheim is gebleven. En toch zullen velen ‘m al hebben geproefd. “Als je in een skybox een kaasplankje krijgt, dan liggen daar blokjes ArenA-kaas op”, lacht Jeroen van Iersel van de ArenA. “We hechten erg veel waarde aan duurzaamheid. De recycling van het gemaaide gras is daar onderdeel van. Dat gerecyclede gras wordt gebruikt door boerderij De Dikhoeve uit Ransdorp, net buiten Amsterdam, voor het gras. De koeien en schapen daar produceren vervolgens de melk waar de ArenA-kaas van wordt gemaakt”.

Het gras in het stadion wordt natuurlijk met alle egards behandeld en veelvuldig gemaaid. Maar het intensieve onderhoud, waaronder het regelmatig maaien van de mat, zorgt natuurlijk regelmatig voor een grote berg gras. Tonnen per jaar, zelfs. Daar heeft de ArenA dus een perfecte bestemming voor gevonden.

“De kaas bestaat nu ruim 6 jaar” zegt van Iersel. “De boer met wie we samenwerken gebruikt ons overtollige gras om zijn eigen gras mee te bemesten. Alle melk die op De Dikhoeve wordt geproduceerd, wordt gebruikt om op ambachtelijke wijze kaas of yoghurt te maken. We hebben nooit veel ruchtbaarheid gegeven aan de ArenA-kaas, maar er zijn al vier speciaalzaken in Amsterdam die de kaas verkopen. En tijdens rondvaarten met de classic boat tours wordt ook deze kaas geserveerd. Het staat niet groot op de verpakking, maar we zijn er toch trots op.”

Groen en duurzaam

De ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld. Om het veld vorstvrij te houden, wordt bijvoorbeeld restwarmte gebruikt. Een deel van de energie wordt opgewekt met 4200 zonnepanelen. Ook van water besparen maakt de ArenA serieus werk. In het stadion wordt jaarlijks meer dan 20.000 kubieke meter water gebruikt. De urinoirs zijn zo afgesteld dat ze niet meer dan zes liter per spoelbeurt verbruiken. Bezoekers merken daar niets van, maar dergelijke ‘kleine’ dingen zijn een stuk beter voor het milieu. Ook afval scheiden en slim verwerken maakt onderdeel uit van het duurzaamheidsbeleid.

De ArenA streeft ernaar om de ‘groenste’ grasmat van Nederland te hebben. Maar niet alleen recycling zorgt voor een duurzame mat, ook bij het maaien wordt rekening gehouden met het zo klein mogelijk houden van de CO2 footprint. De maaiers zijn elektrisch en worden opgeladen met groene stroom. Bovendien wordt de mat verwarmd met restwarmte van Nuon-stadsverwarming. “We denken er veel over na”, besluit van Iersel. “Je kunt afval en dood gras natuurlijk gewoon wegsmijten. Maar zeg nou zelf: Dit is toch veel leuker?”Waar is de kaas te krijgen?

-Op zaterdag op boerderij de Dikhoeve
-Classic boat tours – Foodjoy
-Tijdens evenementen in de ArenA (hospitality skyboxen)

Restaurants

-Febo Boulevard
-Thuskomme
-Edel restaurant
-Theater restaurant Oostblok
-Brouwerij het IJ

Kaaswinkels

-Kaaskamer
-Kef
-Eriks Delicatessen
-Landmarkt

Tekst: Tjerk de Vries via 020 Style