Ruwbouw oostzijde opgeleverd

Het bouwteam heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt en een bijzondere prestatie geleverd. De contouren van het stadion aan de oostzijde zijn nu echt goed zichtbaar. De bolle gevel is niet meer te missen: 100 meter breed en gemiddeld iets meer dan 24 meter hoog. Het bolle gedeelte levert maar liefst 5300 vierkante meter extra ruimte op in de omlopen en heel veel licht. De totale gevel meet nu 2440 vierkante meter. Het gevelkussen bestaat uit 200 luchtkussens die in de gevel zijn geplaatst.

De vloeren liggen er strak bij, klaar om afgewerkt te worden. Het plafond is gereed en de muren staan. Behalve het enorme extra oppervlak komt er een groot aantal (dames)toiletten bij: op niveau 7 zijn dat er 28, op niveau 5 maar liefst 104. Op niveau 5 zijn de toiletgroepen flexibel in te zetten: door wanden te verplaatsen kunnen er bijvoorbeeld tijdens concerten meer damestoiletten worden gecreëerd.


Uitdagend horecaontwerp

Heineken Interieur is bezig met het ontwerp voor de horeca op niveau 6 en op de omlopen op niveau 4 en 7. Als nieuwe partner heeft Heineken in korte tijd een paar uitdagende plannen neergezet voor deze niveaus.

Heineken Interieur heeft al meer stadions ingericht en heeft ervaring met de specifieke eisen waaraan horeca in dit soort grote en drukke ruimtes moet voldoen. Elk niveau in de ArenA heeft weer zijn eigen uitdagingen. Op niveau 7 komt horeca in de meest brede zin van het woord: niet alleen bars, maar ook mogelijkheden voor feesten en presentaties. ‘Dit niveau is hoog en heeft veel raampartijen- of ogen’, legt interieurarchitect Peter Roozeboom uit. ‘De uitdaging is hoe we de ruimte spannend kunnen maken en goed kunnen laten werken voor de ArenA. De uitdaging is hoe we de ruimte spannend kunnen maken en goed kunnen laten werken voor de ArenA. De materialen die bij de bouw zijn gebruikt, zijn staal, beton en glas. Koude materialen. Wij voegen daar softe zaken aan toe die sfeerverhogend werken en iets extra’s toevoegen. Een ander vereiste in een stadion is dat de vluchtroutes altijd snel en veilig te bereiken zijn. Daarom moet de flow kloppen. De routing moet doorlopen en niet doodlopen’.


Op niveau 6 krijgen de certificaathouders een geweldig restaurant en komt er een waanzinnige grote bar, én een foodbar, waar iedereen in de rust zijn natje en droogje kan halen. ‘Dat is de eerste logistieke voorwaarde waaraan een goed horecaontwerp in een stadion moet voldoen: het moet bedacht zijn op het maximale aantal bezoekers’, aldus Roozeboom. ‘Maar even belangrijk is de technische kant, zoals voldoende verse lucht. Door goed te ventileren voorkom je een teveel aan CO2. Daarnaast moeten de ruimtes zo aantrekkelijk zijn voor bezoekers dat zij voor en na de wedstrijden graag blijven hangen.’

Niveau 4 is een drukke verkeersruimte, waar veel bezoekers langskomen. Roozeboom: ‘Juist op kruispunten waar het druk is, moet je ervoor zorgen dat de horeca niet in de weg, maar langs de weg staat, daar waar de files zijn. Voor ons is de deadline nu de grote uitdaging, maar de samenwerking met de ArenA loopt super.’