Nuna vangt zon op Amsterdam ArenA

Vanmiddag wordt de Nuna geplaatst op het nieuwe zonnedak van de Amsterdam ArenA. De Nuna – de snelste en meest efficiënte zonnewagen ter wereld - blijft hier een dag staan om de aandacht te vestigen op de officiële opening van het grootste zonnedak van Amsterdam en het nieuwe contract van Nuon met het Nuon Solar Team.

De Amsterdam ArenA neemt het zonnedak officieel in gebruik op 20 juni, omstreeks de langste dag van het jaar. De zonnepanelen zullen die dag naar verwachting 7.500 kWh opwekken. “Op sommige dagen produceert het zonnedak soms zelfs meer dan de ArenA nodig heeft”, vertelt Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA. “Het is geweldig dat dat mogelijk is en ik ben dan ook trots dat we het zonnedak op 20 juni officieel in gebruik kunnen nemen.”


Innovatie en duurzaamheid
Het zonnedak van de Amsterdam ArenA wordt officieel in gebruik gesteld door Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA, Peter Smink, CEO van Nuon en de Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho. Wethouder Choho: “De gemeente is blij dat zij de ArenA heeft kunnen helpen haar ambities te verwezenlijken. De installatie draagt bij aan CO2-reductie en een innovatievere stad, en inspireert andere bedrijven en bewoners om ook hun eigen energieproject te starten. De gemeente Amsterdam is onlangs uitgeroepen tot Solar City 2014. Het grote, in het oog springende zonnesysteem op de ArenA levert hieraan een belangrijke bijdrage. Ik constateer dat Amsterdam met dit project duurzamer en toekomstbestendiger wordt, en juich het daarom van harte toe.”

Nuna op zonnedak
Om aandacht te vragen voor het nieuwe zonnedak plaatst energiebedrijf Nuon de zonnewagen Nuna op donderdag 19 juni op het zonnedak. De accu’s van de Nuna zullen hier symbolisch worden opgeladen. Nuon vraagt zo tevens aandacht voor het nieuwe contract dat zij sluit met studenten van de TU Delft zodat zij dit jaar kunnen meedoen aan een zonnerace in Zuid-Afrika. Peter Smink, CEO van Nuon: “Het Nuon Solar Team gaat een nieuwe uitdaging aan en start met een nieuw project. Dit jaar nog gaat het team meedoen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Nuon heeft besloten om hen hierin te steunen. Het is prachtig dat we deze nieuwe start van Nuna kunnen combineren met de opening van het zonnedak van de Amsterdam ArenA”

Specificaties
Het nieuwe zonnedak van de ArenA is geïnstalleerd tussen eind februari en medio mei 2014. De installatie bestaat uit 4178 zonnepanelen en 50 omvormers met een totaal vermogen van 1128 kWp. Jaarlijks produceert het ArenA-zonnedak ongeveer 930.000 kWh elektriciteit. De panelen voorkomen de uitstoot van 430 ton C02, evenveel als 180 auto’s jaarlijks uitstoten.
De installatie is in opdracht van de ArenA gerealiseerd door hoofdaannemer Nuon, in samenwerking met Oskomera, BAM en Arcadis. Het project is gefinancierd door Amsterdams Klimaat en Energiefonds en Amsterdams Investeringsfonds. De Nuna 7 is een zeer innovatieve zonneracewagen die gebouwd is door studenten van de TU Delft. In 2013 eindigde de Nuon 7 als eerste na een race van 3000 km door de woestijn in Australië.

Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam
Het zonnedak wordt uitgevoerd in het kader van het programma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. Het doel daarvan is om de ArenA per saldo C02-neutraal te maken in 2015. Vanuit het energiepartnership met Nuon was het voor de ArenA een logische stap om ook zonnepanelen te installeren nadat de ArenA ook al heeft gekozen voor stadswarmte, stadskoude en Nederlandse windenergie. De Amsterdam ArenA voert het duurzaamheidsprogramma in totaal uit met bijna veertig Green Deal-partners die tijd, kennis, diensten en geld investeren in het verduurzamen van de ArenA. Zij helpen de Amsterdam ArenA om de uitstoot van CO2 te verminderen via slim vervoer, minder afval, energiebesparing, schone energie en innovatieve duurzame oplossingen. In december publiceerde de ArenA haar duurzaamheidsverslag over het seizoen 2012/2013. Voor meer informatie: www.vanzelfsprekendduurzaam.nl.