Noa Lang: opgegroeid tussen de profs

Hij is een clown. Doet graag ondeugende dingen, wil zijn medespelers altijd weer aan het lachen maken. Hij zegt het zelf op Ajax TV en met een blozend hoofd, dus het zal waar zijn. De achttienjarige aanvallende middenvelder Noa Lang maakt indruk bij Jong Ajax. Onstuimig en snel en toegerust met een mooie techniek.

Noa groeide zo ongeveer op tussen beroepsvoetballers. Hij is de neef van Jeffrey Bruma (onder andere PSV) en zijn stiefvader is ex-Ajacied Nourdin Boukhari. Gevolg is dat kleine Noa het heel normaal vond op vakantie te gaan met Wesley Sneijder, John Heitinga en Nigel de Jong. Als dat nou toevallig de vrienden zijn van je vader, krijg je dat.

Ontzag heeft hij (daardoor?) niet snel en die brutaliteit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Zijn boezemvriend Justin Kluivert steelt al een jaar de show in de ArenA: ook al een jongeling voor wie roem meer was dan iets van horen zeggen. En als de even oude Justin dat kan, waarom Noa uit Rotterdam dan niet?

Rotterdam, waar Noa werd gescout door Feyenoord. Leuk natuurlijk, maar de rechtsbenige knokker en passer trok op een dag een Ajax-shirt aan naar de training. Zo van: dáár hoor ik thuis. Of er in de kleedkamer om werd gelachen, is onbekend.


Over de schrijver

Auke Kok is schrijver en columnist. Hij schreef onder meer het boek Tussen godenzonen (Uitgeverij Thomas Rap), nadat hij in het seizoen 2012-2013 intensief met het Ajax-elftal was opgetrokken. Eerder verscheen 1974. Wij waren de besten, de voetbalklassieker waarvoor hij de eerste Nico Scheepmaker Beker kreeg.