Hoe voelt de grasmat zich vandaag?

Met 15 sensoren onder de mat en lichtsen­soren op het dak wordt de conditie van de grasmat in de ArenA 24 uur per dag gemonitord. Zo weten we precies hoe ieder sprietje zich voelt en wordt er voortdurend aan het welzijn van dit grastapijt gewerkt.

‘Met behulp van data afkomstig uit sensoren in de grasmat en de omgeving wordt het gras in de ArenA volledig doorgemeten,’ vertelt Henk van Raan, Chief Innovation Officer van de Johan Cruijff ArenA. Een weerstation op het veld en vier weerstations op het dak houden het groeiklimaat in de gaten. Op het dak en het veld controleren licht-sensoren of het gras voldoende zon krijgt. Bij elke maaibeurt wordt het gras gescand om de groeiactiviteit van het gras te me­ten. Hierdoor weet het grasteam precies wat elke centimeter van de mat nodig heeft. Sterker nog, met historische data-analyse, is het zelfs mogelijk om te voorspellen hoe de grasmat er over een week bijligt. ‘De grasmat is het kloppende hart van de Johan Cruijff ArenA en er wordt niets nagelaten om ervoor te zorgen dat de voetballers in de ArenA geen spriet in de weg hebben liggen. Wij zijn de enige grasmat, die aan het internet is gekoppeld. Meten is weten.’Grasdashboard
Alle data worden verwerkt in het grasdashboard. Het dashboard monitort de gezondheid van de grasmat en geeft aan wat er nodig is om de kwaliteit van de mat te behouden of verbeteren. ‘Door al dit meten besparen we in onderhoud, omdat er geen sprake meer is van verspilling,’ aldus Van Raan. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat de (hybride) grasmat nog maar één keer per jaar hoeft te worden vervangen.

De Johan Cruijff ArenA, een van de speelstadions van UEFA EURO 2020, krijgt regelmatig bezoek van afgevaardigden van de andere speelstadions die graag willen leren van de aanwezige kennis bij de ArenA. Nergens ter wereld wordt een grasmat op een dergelijke geavanceerde wijze onderhouden en gemonitord. De Johan Cruijff ArenA en de KNVB onderzoeken in samenwerking met de Wageningen University & Research of het hightech systeem dat de grasmat van de ArenA monitort, geschikt is om als basis te dienen voor andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De KNVB gaat het monitoringssysteem al inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist.

Grasmat weetjes

-Een weerstation op het veld en vier weerstations op het dak houden het groeiklimaat bij.
-De weerstations meten wind, temperatuur en vochtigheid.
-Na elke maaibeurt wordt een scan van de mat gemaakt om de activiteit van de grasplant, de hoeveelheid grassprieten per m2 en de beschadigingen te meten.
-Een webcam controleert de grasmat 24/7.
-Een hybride grasmat is een speciaal gekweekte extra sterke grasmat, bestaande uit een mix van 90% natuurgras en 10% kunstgras.
-De hybride mat zorgt voor meer stabiliteit, grip, minder schade en sneller herstel bij de voetballers.