Het gras is groener in de ArenA

Wat gebeurt er als een duurzame ondernemer op het gebied van voeding op een onverwacht moment met zijn vrouw, een fervent Ajacied, de ArenA bezoekt? Hij ziet een grasmat en denkt aan wat je allemaal met het gemaaide gras kunt doen. Dit jaar vieren we vijf jaar ArenA kaas!

Zeseneenhalf jaar geleden bezocht Andy Verdonk met zijn vrouw, een Ajaxfan, de ArenA voor de wedstrijd Ajax-Groningen. Andy is oprichter en eigenaar van FOODJOY, een onderneming die zich bezighoudt met voedingsprojecten en educatie. Bij het zien van de groene grasmat kreeg hij een geweldig duurzaam idee.

’Ik zocht naar mogelijkheden om jongeren kennis te laten maken met de productie van eerlijke voe-ding, en zag plotseling mogelijkheden om het gemaaide gras van de ArenA een onderdeel te laten vormen van een groene cirkel op dit gebied,’ zegt Verdonk.

‘Ik zag het meteen helemaal voor me: van ArenA gras naar ArenA kaas. Ik werkte al veel samen met Willem Kuiper van boerderij de Dikhoeve uit Ransdorp, die kaas maakt en staat voor ambachtelijkheid. Hij was ook direct enthousiast. En toen ik het plan voorlegde aan de ArenA kreeg ik een-zelfde positieve reactie.’

Duurzaamheid staat bij de ArenA hoog in het vaandel. De grasmat, de ziel van het stadion, wordt met de grootste zorg onderhouden en gemaaid. Jaarlijks gaat het om tonnen gras, dat normaal gesproken wordt weggegooid. Het idee van een tweede leven voor het ArenA gras paste naadloos in de cyclische, duurzame gedachte van het stadion.

Proces

Het gras dat van de mat afkomt gaat nu allemaal op de composthoop in Amsterdam Noord en wordt zo opgenomen in de biologische cirkel van boerderij De Dikhoeve in Ransdorp. ‘De composthoop wilde ik per se in Amsterdam hebben, zodat ik de stadskinderen kan laten zien hoe het gras wordt verwerkt, en dat anders denken, namelijk niet weggooien, goed is. En dat de oplossing vaak ook nog eens bij je om de hoek ligt,’ legt Verdonk uit. ‘Jaarlijks levert deze compost een productie van 800 kubieke meter postalmest op, waarmee 31 hectaren weiland worden bemest. Hier grazen 600 schapen en zeven Witrik-koeien. Jaarlijks produceren deze schapen 185.000 liter melk, en de koeien rond 35.000 liter melk. Deze melk wordt biologisch geproduceerd. Daarna wordt van de melk kaas en yoghurt gemaakt.

Bij de Dikhoeve gebruiken ze ruim 40.000 liter schapenmelk voor 8.000 kilo ArenA kaas. Driekwart van deze kazen is een zachte camembertachtige Skeapsrond en een kwart van de kaas is een harde Skeapswit. Van de 35.000 liter koemelk wordt ongeveer 3.500 kilo harde kaas gemaakt. Naast de kaas produceert boer Willem een heerlijke ArenA Skeapsyoghurt, een romige hangop.

Verkooppunten in Amsterdam:
Erik’s Delicatessen, Beukenplein 16
Fromagerie Abraham Kef, Marnixstraat 192B
De Kaaskamer, Runstraat 7
Landmarkt, Schellingwouderdijk 103
Recept: Hollandse ArenA kaasfondue

De ArenA kaas heeft een pure, pittige smaak met zoete accenten. Omdat boer Willem de kaas de tijd geeft om te rijpen, heeft de kaas veel smaak.

Ingrediënten:
(Voor 4 personen)
400 gr jonge kaas
van De Dikhoeve geraspt
400 gr oude kaas
van De Dikhoeve geraspt
300 ml appelsap uit de Beemster
1 teen Beemster knoflook gehakt
100 ml room
50 ml melk
snuf witte peper
1 el allesbinder

Bereiden:
Alle ingrediënten op laag vuur verwarmen en als de kaas gesmolten is op ongeveer 80 graden houden. Daarna 50 ml melk mengen met een flinke snuf witte peper en 1 eetlepel allesbinder of aardappelzetmeel. Het geheel mengen, nog 1 minuut laten staan en direct eten met vers brood en verse groenten en een Hollandse appel.