Henk markerink: 'Het regende afgelopen seizoen prijzen'

Allereerst hulde aan de mannen van Ajax. We hadden een voet­balseizoen dat in mijn beleving het beste was dat we ooit hebben gehad in de ArenA. Zoveel mooie wedstrijden. Tegen Bayern München, Benfica, Real Madrid en Juventus, de hele Europese top kwam voorbij. Ajax stond in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur! Een wedstrijd waarvan we alleen hadden kunnen dromen. Een geweldig seizoen waarin Ajax ook nog kampioen werd en de KNVB Beker won. In één woord fantastisch.

Een ander mooi moment dit seizoen was de onderscheiding van René Froger. Het was het 15de jaar dat hij concerten, inclusief de Toppers, organiseerde in de ArenA. In totaal heeft hij hier 51 concerten gegeven met ongeveer 65.000 bezoekers. Dat zijn bijna 3,5 miljoen bezoekers in al die jaren. Samen met Gerard Joling hebben we de burgemeester voorgesteld René te onderscheiden. René is van grote waarde voor de stad en doet daarnaast ook veel aan goede doelen. Het heeft het college behaagd om René Froger de Andreaspenning toe te kennen! En de donderdagavond voor het concert overhan­digde de wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani, met ambtsketting om, in het bijzijn van de commissaris van de Koning van Noord-Holland Arthur van Dijk, Gerard Joling en ondergetekende, René deze erepenning. Een bijzonder moment.

We hebben in mei en juni veel businesseve­nementen gehad in het stadion zoals: ABN AMRO ChampCamp, de ABN AMRO Stadionspelen, en WeMakeThe.City, een initiatief van de stad Amsterdam. Een festival op diverse locaties in Amsterdam, waaronder het stadion. Een evenement dat gericht is op de toekomst van de stad, met als doel een duurzame, slimme en inclusieve stad.

Inmiddels leven we naar UEFA EURO 2020 toe. Ons team is al een paar maanden bezig om dit toernooi voor te bereiden. Op 12 juni 2020 vindt de aftrap plaats in Rome, de eerste wedstrijd in Amsterdam wordt gespeeld op 14 juni. We waren vereerd met het bezoek van Danny Cruijff die tijdens de Cruyff Legacy 14K Run samen met haar kleinzoon een bezoek bracht aan het stadion. Danny was zeer onder de indruk van de ombouw van Amsterdam ArenA naar Johan Cruijff ArenA.

Verder zijn we trots op het winnen van de Amsterdam Business Award 2019. De prijs voor voortreffelijk ondernemerschap in de Metropoolregio Amsterdam werd op 7 juni tijdens het Amsterdam Business Awards Gala uitgereikt. De award is een beloning voor bedrijven die een bijdrage leveren aan de regio door innovatief te zijn, banen te scheppen, duurzaam te zijn en maatschap­pelijk verantwoord te ondernemen.

Na de geweldige concerten van de Toppers, Metallica en P!NK, breekt de zomer nu aan. Maar we zitten niet lang stil, want het nieuwe voetbalseizoen begint dit jaar alweer vroeg met de Johan Cruijff Schaal op 27 juli.

Ik wens u graag een mooie zomer toe.

Henk Markerink