Eerste ArenA-paal 25 jaar geleden geslagen


Het is 25 jaar gelden dat de eerste officiële paal werd geslagen voor de ArenA, op 26 november 1993. Het was de officiële start van de bouw van ons indrukwekkende stadion waar Ajax vele triomfen mocht beleven en wereld artiesten zoals Michael Jackson, Beyoncé en Pavarotti optraden.

De eerste paal, inclusief een ‘amsterdammertje’ van drie meter lang, staat recht onder de middenstip. In aanwezigheid van onder anderen Michael van Praag, destijds voorzitter van Ajax, werd de paal geslagen door wethouder Genet. Hierna ontstaken supporters van Ajax een groot vuurwerk met Bengaals vuur.

Het was de officiële start van een gigantische operatie. Er moesten alleen al 1650 palen worden geslagen die elk 22 meter lang waren. De Amsterdam ArenA werd op 14 augustus 1996 door Koningin Beatrix geopend met een grootse openingsceremonie. Trijntje Oosterhuis zong de hymne ‘De Zee’, speciaal voor deze ceremonie geschreven. Na de opening werd er een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld: Ajax – AC Milan. Ajax verloor dit duel met 0-3.