Dineren bij chef-kok Peter Lute in het hoofdgebouw van de Johan Cruijff ArenA

Peter Lute opende onlangs Restaurant ON5TH By Lute® in het hoofdgebouw op niveau 5 van de Johan Cruijff ArenA. Hij noemt het een uitdaging om in de korte tijd voor de wedstrijd begint de gasten een afwisselend en hoogwaardig menu te serveren in een relaxte sfeer. Samen genieten vindt Lute belangrijk.

Peter Lute beschouwt het als een eer dat hij mag koken in de Johan Cruijff ArenA. Lute, die ooit naam maakte met het naar hem vernoemde restaurant, gooide een aantal jaren geleden het roer om. Hij sloot zijn restaurant en begon opnieuw. ‘Ik heb het vak geleerd in de sterrenrestaurants, maar toen ik mijn eigen restaurant begon, was het behalen van een ster voor mij geen doel. Ik wilde en wil nog steeds plekken creëren waar heel goed gekookt wordt en waar mensen graag samenkomen. Waar niet gefluisterd wordt, maar waar het swingt. Ik hou niet van een deftige reputatie. Ook al merk ik dat in deze tijd sterren en een relaxte sfeer heel goed samen kunnen gaan. Toen we destijds met Lute begonnen, waren we vernieuwend, maar op een bepaald moment werd Lute het nieuwe chic. Daarom zijn we opnieuw begonnen.’

Inmiddels bestiert hij vijf restaurants met elk een eigen stijl. ‘Ik laat me voor een belangrijk deel leiden door de locatie en wat de gasten die daar komen, verwachten. Voor we ON5th begonnen, heb ik drie of vier keer gekookt als gastchef in de ArenA voor Label Hospitality en dat beviel goed. We koken in de ArenA bijzonder en toegankelijk. We kunnen nu in de korte tijd die we voor een wedstrijd hebben 210 gasten aan tafel iets goeds serveren. Dat aantal kan groeien naar maximaal 240. De kwaliteit is belangrijk, maar ook de rust die we uitstralen. De gasten moeten het gevoel hebben dat we het met gemak aankunnen. We hebben kennis van zaken, we serveren nu drie, maar in de toekomst vier gangen.’
Logistiek en timing spelen een belangrijke rol. De keuken van ON5th staat op scherp als de deuren van de ArenA opengaan. Lute: ‘We gaan ervoor zorgen dat de gasten tevreden en ontspannen het restaurant verlaten en op hun gemak naar hun stoelen kunnen lopen voor de wedstrijd begint.’



De reserveringen gaan hard bij ON5th. ‘We hebben bij een paar wedstrijden al een paar keer nee moeten verkopen,’ vertelt Lute enthousiast. ‘Wij hebben in de keuken dezelfde instelling als de voetballers op het veld: we willen altijd de beste wedstrijd spelen. Het is echt topsport. In de keuken staan, buiten mijzelf, vier chefs. Label Hospitality zorgt voor de gastheren en gastvrouwen en de bediening. Door deze verdeling van werkzaamheden kunnen wij ons helemaal op de keuken richten. Maar ik wil ook zelf de gasten een hand kunnen geven. Mensen ontmoeten vind ik belangrijk. Ik wil zien dat vrienden en families die met elkaar naar de ArenA komen, bij ON5th genieten van het eten en van elkaar.’
De keuken is divers. Lute: ‘De smaak is belangrijk en het moet er mooi uitzien, maar niet deftig. Dit weekend stond er bijvoorbeeld als voorgerecht gerookte zalm op de kaart met salade riso en krokante kappertjes. De zalm roken we zelf. Dat proef je echt. Het is een ambacht. Als hoofdgerecht serveerden we tamme eendenborst met rode mosterd, citruspolenta en paksoi met hoisinsaus en een een citroentaartje met merengue na. We maken zoveel mogelijk zelf. Ik ben een kok en een controlfreak en wil met mijn vak bezig zijn.’


ON5th kan ook besteld worden in de skyboxen. Daar wordt hetzelfde menu geserveerd. Als de wedstrijd of het concert is begonnen, gaat het restaurant dicht. Na de wedstrijd worden er nog wel amuses van ON5th geserveerd in de Koninklijke Loge. Maar dan is het klaar. ‘Als je topsport bedrijft, moet je ook je grenzen aangeven. Anders gaat het ten koste van de kwaliteit.’

Reserveren voor ON5th by LUTE® kan via 020-311.1588 of info@labelhospitality.nl.