ArenA batterij wint T3 Eco Award

De ‘second life’ mega batterij van de Johan Cruijff ArenA heeft de Eco Award van T3.com gewonnen. T3.com is één van de grootste lifestyle websites met bijbehorende magazine in het Verenigd Koninkrijk. Andere genomineerden waren onder andere duurzaamheidsinnovaties van Tesla en het kledingmerk Patagonia. Maandelijks bezoeken meer dan twee miljoen unieke gebruikers T3.com. 

De Johan Cruijff ArenA heeft eind juni 2018 Europa’s grootste ‘second life’ megabatterij in een commercieel gebouw in gebruik genomen. Het opslagsysteem van drie MegaWatt bestaat onder andere uit tweedehands batterijen van elektrische voertuigen. De batterij realiseert een betrouwbare en efficiënte energievoorziening en -gebruik voor (en door) het stadion, haar bezoekers, buren en het Nederlandse energienet.

Het systeem combineert Eaton inverters en het equivalent van 148 Nissan LEAF batterijen en laat zo zien hoe energieopslag een duurzamer energiesysteem mogelijk maakt. Daarnaast creëert het een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen.

Dankzij de megabatterij is de ArenA verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens een stroomstoring. Het stadion zal haar eigen, duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen, als Amsterdam Energy ArenA BV. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet.

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg. De Johan Cruijff ArenA is een van de  duurzaamste stadions ter wereld en loopt voorop in slimme innovaties waaronder dit unieke opslagsysteem.