Interview Henk Markerink in SPORTNEXT magazine

Koningin Beatrix opende de Amsterdam ArenA op 14 augustus 1996. Het stadion werd de thuisbasis voor Ajax, het Nederlands elftal en, tot 2007, het American footballteam van de Amsterdam Admirals. Sportief hoogtepunt was de Champions League finale tussen Real Madrid en Juventus in 1998. Daarnaast traden bijna alle grote popartiesten op in de ArenA, terwijl ID&T er tot afgelopen zomer jaarlijks het dancefestival Sensation organiseerde. Eenmalig vonden het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Màxima in 2002 en de rouwdienst voor André Hazes in 2004 er plaats. Aan welke evenementen denkt Henk Markerink voor zijn stadion?

“Als ArenA zijn we beperkt in onze keuzes, omdat we afhankelijk zijn van de voetbalkalender”, legt Markerink uit. “Denk bijvoorbeeld aan de Davis Cup, dat een stadion ruim een week tot tien dagen in beslag neemt. Dat is moeilijk in te passen. Voor seizoen 2018-2019 moeten we voor Ajax al zeker 150 dagen reserveren, waarop ze mogelijk in actie komen voor de competitie, de beker of Europees voetbal. Daar blijven uiteindelijk minder dan dertig wedstrijden van over, maar dat bepaalt wel ons rooster. Na de voetbalcompetitie volgt het concertseizoen in de zomer. Toch blijven we dromen en brengen soms een bid uit op iets bijzonders. Ik heb zo’n vijf specials uit de sport, die van tijd tot tijd voorbijkomen en een stadion heel graag zou meepikken. Helaas liggen ze zeker niet binnen handbereik.”

De opening van de Olympische Spelen
“Ik weet niet of we het in de ArenA of in Amsterdam ooit nog gaan meemaken, maar de Spelen blijven voor mij het meest prestigieuze sportevenement. En als het IOC de Spelen in de toekomst aan meerdere landen of een continent geeft, dan kan het. Met de juiste drive op politiek niveau zouden we het zelfs als land alleen kunnen proberen.”

Een hockeyfinale van een Nederlands heren- of damesteam
“Deze teams waren in het verleden al in staat om een stadion met 50.000 toeschouwers te vullen. Daar is hockey in Nederland populair genoeg voor. We hebben weleens geprobeerd om de Champions Trophy binnen te halen, maar dat liep stuk op de timing met ons bezettingsrooster. Een heel toernooi kost bijna tien dagen en daar komt de tijd die nodig is voor de aanleg en verwijdering van het kunstgrasveld er nog bij. Die weken hebben wij zelden beschikbaar.”

Een rugbyinterland met de All Blacks
“Bijna hadden we dit najaar toprugby in de ArenA gehad, maar uiteindelijk koos de organisatie van het duel tussen de Barbarians en de All Blacks begin november voor Twickenham Stadium in Londen. We hadden de Nieuw-Zeelanders graat ontvangen voor een wedstrijd tegen een interessante tegenstander. Het zijn de wereldkampioenen van een betrekkelijk kleine sport in ons land, maar door de haka kent iedereen ze. Dat zou een stadion best kunnen vullen.”

Basketbalwedstrijd uit de NBA
“Een superevenement op onze middenstip. Voorlopig gaat de NBA met zijn competitie overigens nog niet over de grens, voor zover ik weet. In tegenstelling tot de NFL, die in het verleden steden uitnodigde om te bieden op footballduels. De benodigde bedragen waren echter zo hoog, dat we te veel economisch risico zouden lopen. Nu spelen ze regelmatig op Wembley. Rond het basketbal en de NBA circuleren af en toe geruchten over internationalisering, zelfs over Europese competities met Amerikaanse spelers.”

Een grote boksfinale

“Het mag ook een K1-finale zijn. Daar doen Nederlandse vechters het goed. We zetten de ring op de middenstip met daaromheen stoelen. Grote schermen met close-ups erboven voor het publiek en op de tribunes en dan graag zo’n spectaculair tweegevecht waar de mensen s’nachts voor opblijven.”

Credits: SPORTNEXT Magazine