Duurzaam stoelenproject Amsterdam ArenA levert Ajax Foundation duizenden euro’s op

De verkoop van de oude stadionstoelen van de Amsterdam ArenA levert de Ajax Foundation € 15.723 op. Dat is afgelopen zondag bekendgemaakt in de rust van de wedstrijd Ajax-Roda JC.

In de afgelopen maanden zijn de stoelen in de Amsterdam ArenA bijna allemaal vervangen. De ArenA kleurt inmiddels vrijwel geheel rood-wit, waarmee een lang gekoesterde wens van Ajax-supporters in vervulling is gegaan. Alleen de stoelen op de hoofdtribune moeten nog aan de beurt komen.

Tweede leven

De Amsterdam ArenA vindt het belangrijk dat de oude stoelen op een duurzame manier verwerkt worden. Daarom moesten de stadionstoelen een tweede leven krijgen. Kantoorinrichter Ahrend, Ajax en de Amsterdam ArenA sloegen de handen ineen en deden de oude stoelen in de verkoop: een losse rugleuning en zitting, die de gebruiker zelf tot een stoel kan maken; een stoel met stalen onderstel en een stoel met houten frame. De winst van de verkoop is bestemd voor de Ajax Foundation, die er jongerenprojecten mee steunt in Amsterdam.

Ruim 10.000

In oktober gingen de drie varianten van de stadionstoelen in de verkoop. Van de losse rugleuning en zitting gingen ruim 7.000 exemplaren over de digitale toonbank van de Ajax-webshop. Van de twee andere modellen zijn er ook circa 3.500 verkocht. Deze nieuwe varianten zijn ontworpen en gemaakt door Koninklijke Ahrend bv en haar sociaal-maatschappelijke onderneming Presikhaaf Schoolmeubelen. Deze bedrijven produceerden de stoelen tegen kostprijs. Daarnaast is een deel van de oude ArenA-stoelen gedoneerd aan clubs in Nederland, Curaçao en Suriname.  

Circulair

“Van de rode stoelen zijn er verreweg het meest verkocht – dus ik vermoed dat we vooral Ajax-supporters blij hebben gemaakt met dit project”, stelt Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA. Hij vervolgt: “Als een van de duurzaamste stadions ter wereld hebben we dan ook een naam hoog te houden. Het was voor ons een logische keuze om te kiezen voor circulariteit, ofwel het duurzaam hergebruiken van stoelen. Samen met Ajax, Ahrend en Presikhaaf hebben we een mooie oplossing gerealiseerd, die bovendien goed heeft uitpakt voor de Ajax Foundation.” 

Vertraging

Vanaf het moment dat de stoelen in de verkoop gingen, liep het storm met de bestellingen. Zoveel aanvragen hadden de ArenA, Ajax, Ahrend en Presikhaaf niet verwacht. Omdat alle stoelen handmatig worden gemaakt, verpakt en verzonden liep de aflevering van de stoelen aanvankelijk vertraging op. Inmiddels loopt alles weer bijna op schema. De komende tijd worden de laatste stoelen afgeleverd. Momenteel zijn de stoelen zo goed als uitverkocht.